Podoba další části opavského obchvatu je na světě. Jenže blízká obec ho ve svém katastru nechce

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zveřejnilo podrobnou vizualizaci obchvatu opavské části Komárov, který se má napojit na už vybudovaný úsek. Komárovem denně projede několik desítek tisíc aut, proti navrhované trase je však obec Suché Lazce, které vadí, že silnice výrazně zasáhne do jejího katastru. Zmizí i třicet hektarů zemědělské půdy.

Komárov se dlouhodobě potýká s přetíženou dopravou. Každý den touto částí Opavy projede pětadvacet tisíc vozidel. Největší problémy jsou ve špičce, kdy se na silnici I/11 tvoří dlouhé kolony.

„Chceme odvést tranzitní dopravu mimo zastavěné území jak Nových Sedlic, tak Komárova a chceme vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci,“ řekl tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 Martin Dostál.

Plány na obchvat Komárova a Nových Sedlic existují už zhruba patnáct let, ŘSD v těchto dnech představilo, jak by měla silnice vypadat. Obchvat má měřit sedm kilometrů a bude na něm jedenáct mostních objektů. 

150 metrů od rodinných domů

Nejproblematičtějším úsekem je část mezi Komárovem a obcí Suché Lazce, která proti obchvatu protestuje už delší dobu. „Dotkne se to silně katastru Suchých Lazců a celé spodní části, kde je zástavba rodinných domů. Sto padesát metrů od nich povede čtyřproudá silnice,“ stěžuje si starosta obce Petr Orieščík (ČSSD).

„Po konzultaci s odborem životního prostředí jsme nakonec zvolili variantu zářezu a tato varianta bude mít podle našeho pevného přesvědčení ty nejmenší dopady na okolní zástavbu,“ argumentuje Dostál.

Obchvat se má navíc dotknout i třiceti hektarů zemědělské půdy. Místostarosta Suchých Lazců Václav Skuplík (ČSSD) řekl, že obec oslovila padesát vlastníků a všichni podepsali námitku s tím, že se stavbou nesouhlasí. Pozemky údajně neprodají. 

ŘSD v tuto chvíli nemá vykoupený ani jeden pozemek, a tak se nezačne stavět dříve než za deset až patnáct let. „Já budu velmi pesimistický, dneska jsme ve stavu mínus patnáct let od hodně optimistického zahájení výstavby,“ uvedl hejtmanův náměstek Jakub Unucka (ODS).

Podle redaktora ČT Pavla Habrama by mohli pracovníci ŘSD začít s prvními geotechnickými průzkumy možná už příští rok, ovšem jenom v případě, že budou uvolněny finanční prostředky ve výši čtrnácti milionů korun.