Mladík pod Špilberkem přepadal chodce a hrozil jim nožem. Za lup si kupoval drogy

Policie v Brně zadržela jednadvacetiletého muže, kterého podezřívá ze čtyř loupežných přepadení v brněnských parcích. K činům se podle policie přiznal, získával tak peníze i na drogy. Je ve vazbě, hrozí mu až deset let vězení.

Muž začal s loupežemi s nožem v ruce na konci září, když si v parku v Kounicových kolejích vybral za své oběti trojici chlapců ve věku od devíti do třinácti let. „Pohrozil jim nožem a chtěl po nich telefony celkem za dvacet tisíc korun. Telefony pak nabídl překupníkům,“ popsal vedoucí brněnských kriminalistů Jaromír Komenda. Peníze velmi rychle utratil; žil na ulici, závislý na drogách, a podle policie chtěl tak řešit svoji situaci.

Vzhledem k tomu, že se první loupež podařila, o den později ji zopakoval v parku na Špilberku, kde si vyhlédl dvě devatenáctileté kamarádky. Vydaly mu telefony a asi dva a půl tisíce korun. O několik dní později si opět pod Špilberkem vyhlédl tentokrát jednadvacetileté ženy, znovu s nožem v ruce si od nich vynutil mobilní telefony a asi dva tisíce korun. Poslední jeho obětí byla čtyřiadvacetiletá žena, kterou v parku takto obral o peněženku. V ní ale byly jen rumunské bankovky.

Policisté si na mladíka v parku počkali

„Vzhledem k tomu, že pachatel opakoval loupežná přepadení a ta nesla stejné znaky, naši kolegové si na něj v parku počkali. A skutečně tam opět přišel. Od první loupeže do jeho zadržení uplynulo osm dní,“ řekl Jaromír Komenda.

Mladík se podle policie hned při prvním výslechu k loupežným přepadením přiznal. Dosud nebyl trestaný, policie ho ale podezřívá i z další majetkové trestné činnosti. Zatím je obviněný pouze z loupeže. Pokud ho soud uzná vinným, může jít do vězení na dva roky až deset let.