Okolí Metronomu je relativně stabilní, kyvadlo půjde opravit, zjistili výzkumníci z ČVUT

Pondělní zatěžkávací zkouška bývalého Stalinova pomníku na pražské Letné prováděná Kloknerovým ústavem při ČVUT ukázala, že konstrukce je relativně stabilní. Oprava Metronomu za pomoci těžších strojů i pěší provoz v jeho okolí jsou tak podle ředitele ústavu Jiřího Kolíska možné. Útroby a některé vrchní části bývalého pomníku bylo před nedávnem kvůli špatné statice třeba uzavřít.

„Metronom se určitě opravovat dá, výsledky zatěžkávací zkoušky potvrdily, že konstrukce bývalého pomníku je relativně stabilní,“ říká ČT ředitel Kloknerova ústavu při ČVUT Jiří Kolísko.

„Měřili jsme při zatížení asi 200 bodů, nikde nedošlo k nadměrným deformacím, pohybům a průhyby byly malé,“ pokračuje Kolísko s tím, že těžká železná plošina, která je pro renovaci kyvadla nutná, k němu může bezpečně zajet.

Opravu má zajistit Pražská správa nemovitostí

Metronom teď má na popud pražského magistrátu opravovat Pražská správa nemovitostí (PSN), která ho vlastní. Podle správy by vedení města chtělo, aby se kyvadlo znovu rozhýbalo. „Hledáme někoho, kdo by byl ochotný metronom opravit,“ říká Jaroslav Krajt z PSN. Konkrétní termín, kdy chce PSN s opravou začít, ale Krajt neuvedl.

Ústav podle Kolíska zkouškou ověřil i to, že po vršku bývalého pomníku mohou procházet lidé tak, jak doporučil pražskému magistrátu na konci září. Magistrát poté vrchní část pomníku otevřel. Útroby však zůstávají zcela uzavřené.

„Výsledky pondělního měření využijeme i v rámci celkové diagnostiky prostoru bývalého památníku, která bude hotová do konce roku,“ říká Kolísko. Na základě celkové diagnostiky pak chce magistrát rozhodnout, co bude s místem dál.