Gang dodával Polákům marihuanu za desítky milionů. Členům hrozí osmnáct let vězení

Čeští a polští policisté rozbili mezinárodní gang, který podle nich z Česka do Polska dodával ve velkém množství marihuanu. Podle policistů mohlo jít až o stovky kilogramů za desítky milionů korun. Kriminalisté v obou zemích zadrželi deset lidí, čtyři z nich byli Češi. Podle moravskoslezské policie jim hrozí až osmnáct let vězení.

O česko-polské skupině se moravskoslezští policisté dozvěděli od polských kolegů. Skupinu sledovali měsíc. „Zjistili jsme, že z Polska k nám přijíždí pravidelně skupina lidí. Měli vybudovanou úzkou vazbu na muže z Hodonínska, který pro ně zajišťoval velké množství marihuany,“ řekl kriminalista Pavel Hanusek.

Muž drogu údajně sám částečně pěstoval spolu s dalšími třemi obviněnými, ve větší míře ale drogu nakupoval od dalších pěstitelů z Česka. Během měsíčního sledování podle kriminalistů do Polska dodali minimálně padesát kilogramů narkotik.

Kilogram marihuany prodávali asi za 72 tisíc korun. Předpokládáme, že celkem se jednalo zhruba o stovky kilogramů marihuany.
Pavel Hanusek
kriminalista, Policie ČR Moravskoslezského kraje

Zadrženi v den předání

Kriminalisté na obou stranách hranice vyšetřování mezinárodní organizované skupiny vedli pod krycím jménem Timur. Podezřelé zadrželi 13. září, kdy jeden z Poláků vyrazil na Hodonínsko vyzvednout další zásilku. Po úspěšném obchodu vyrazil přes Ostravu zpět do vlasti.

Za hranicemi už muže spolu s jeho dalšími pěti kolegy zadrželi kriminalisté z Polska. Vzápětí začalo zatýkání i v Česku. Podle náměstka moravskoslezského policejního ředitele Radima Wity zadržela zásahová jednotka tři muže a ženu ve věku od 40 do 60 let.

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili několik kilogramů sušené drogy, desítky rostlin, několik automobilů, hotovost 1,3 milionu korun a dva domy v ceně okolo sedmi milionů. Auta i domy si měli obvinění pořídit právě za peníze z obchodu s narkotiky.

Podle policie nejde o ojedinělý případ, kdy Poláci míří do Česka nakupovat drogy. „Ten trend tady je. K nám to mají blízko. Informace o tom máme třeba i z Českého Těšína. Nyní ale mluvíme o organizované skupině, která působila ve více státech – předchozí případy takové nebyly,“ řekl Wita.