Drogový gang chtěl vypěstovat více než tunu marihuany. Pašovali i kokain, extázi a kávu

Gang obchodníků s narkotiky stanul ve čtvrtek před Krajským soudem v Ostravě. Dobře organizovaná šestičlenná skupina složená z Čechů, Poláka, Vietnamce a Srba měla podle obžaloby velmi široký záběr činností. V Česku údajně provozovali několik velkokapacitních pěstíren marihuany, na trh dodali či se pokusili vyrobit více než 1,3 tuny této drogy. Z Ekvádoru dováželi kokain, obchodovali i s extází či nelegálně dováželi tabák a kávu. V letech 2016 až 2018 mohli vydělat půl miliardy korun. Některým hrozí až osmnáctileté tresty.

V České republice provozovali členové skupiny vedené Srbem Brankem Pindovičem podle obžaloby pět velkokapacitních pěstíren. „Skupina měla jasně rozdělné úkoly. K pěstování konopí používala sofistikované botanické a technické prostředky,“ uvedl žalobce.

Nejvýkonnější pěstírnu měli v Podivíně na Břeclavsku. V ní podle státního zástupce stihli úrodu sklidit šestkrát. Získali 780 kilogramů sušené hmoty, kterou prodali za 55 milionů korun. V dalších pěstírnách sklidili menší množství marihuany nebo to už nestihli a policisté v nich našli jen pěstované rostliny. Těch bylo bezmála dva a půl tisíce kusů.

  • 780 kilogramů sušené marihuany a 2,5 tisíce rostlin, dohromady by šlo o více než 1,3 tuny marihuany
  • 102 kilogramů kokainu
  • 5 tisíc tablet extáze
  • 5 tisíc kilogramů tabákových listů
  • 5,8 tisíce kilogramů kávy
  • Zdroj: ČTK

Kokain pašovali smíchaný s kakaem

Na obchodu s kokainem se podle obžaloby podíleli jen někteří členové gangu. Kromě Pindoviče to měli být i jeho zaměstnanec Jiří Vyzina a Vladislav Vykydal, který fungoval jako řidič. V létě 2017 objednala dvojice hlavních organizátorů obchodu z Ekvádoru 55 kilogramů kakaového prášku, do kterého byl přimíchán kokain. Zásilka dorazila letecky do Vídně, kde ji Vykydal vyzvedl.

Následně objednali mnohem větší množství. Šlo o 120 kartonových krabic vážících 1583 kilogramů, směs obsahovala 102 kilogramů kokainu. „Zásilka ale byla ekvádorskou policií odhalena při běžné prohlídce vyváženého zboží,“ uvedl státní zástupce v obžalobě. Po oddělení kakaa od kokainu by jeho cena na trhu dosahovala 150 milionů korun.

Podle obžaloby skupina připravovala i obchod s tabletami extáze. Vyzina jich od dosud neznámého dodavatele převzal pět tisíc kusů. Zásilku pak ukryl v garáži. Chystal se vše rozprodat. To se už nepodařilo, většinu tablet zajistila policie.

Kromě drog převáželi i tabák a kávu

Obžalovaní údajně nelegálně obchodovali i s tabákem a kávou. Podle obžaloby z Bulharska přivezli do Česka pět tisíc kilogramů tabákových listů, které pak chtěli nelegálně upravit na kuřivo a rozprodat. I v tomto případě šlo o přípravu, policie většinu materiálu zajistila. Pokud by ale tabákové výrobky na trhu udali, utržili by okolo sta milionů korun a stát by na spotřební dani přišel o jedenáct milionů.

Kávu dováželi z Chorvatska. Celkem v osmdesáti tisících balíčků přivezli 5,8 tisíc kilogramů kávy. Balíčky byly označené etiketou připomínající balení tradičního výrobce kávy. Právě k jeho škodě pak obžalovaní kávu prodávali různým odběratelům z řad obchodníků či provozovatelů restaurací.