Dvě stovky pašeráků drog už zachytil nový detektor na Letišti Václava Havla. Odhalil i skrýše uvnitř těla

Bezmála dvě stě pašeráků drog zachytil během prvního roku provozu nový detektor na Letišti Václava Havla v Praze. Celníci jím odhalili i dva případy kontrabandu skrytého v tělních dutinách. Takto dovážené drogy se vyhnou kontrolám zavazadel a někdy je nenajdou ani služební psi. Podle ministerstva vnitra začnou celníci do konce roku 2020 takové detektory používat i na dalších mezinárodních letištích v Česku.

Zatím nejúspěšnější nález se celníkům s novým detektorem podařil loni v říjnu. Když provedli stěr z rukou ženě z Brazílie, zjistili na nich stopy kokainu. Při lékařské kontrole se pak ukázalo, že žena v pohlavních orgánech převážela téměř půlkilový kontejner s bílým práškem. Takto velké množství drogy dokázala utajit před celníky v brazilském Sao Paulu a portugalském Lisabonu.

Kromě Brazilky odhalil tento přístroj na Letišti Václava Havla do konce ledna ještě 198 dalších pokusů o pašování drog. Celníci ho začali používat loni v únoru. Zachytili s ním zásilky marihuany, kokainu, nebo třeba exotické rostliny kata.

„Přístroje jsou určeny zejména k odhalování dovozu drog pašovaných v tělních dutinách cestujících,“ vysvětluje Šárka Miškovská, tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně. Tyto případy jsou podle ní sice ojedinělé, ale někdy na ně nestačí ani cvičení psi. „Pes je naučený na deset druhů drog. My můžeme analyzovat větší množství látek,“ tvrdí Miškovská.

Prohlídce detektorem se nepodrobují všichni cestující. Celníci se na ně zaměří, pokud se jim zdají podezřelí. „Naši pracovníci si všímají například způsobu chůze a chování. Obyčejně jsou tyhle osoby velice nervózní,“ dodává Miškovská.

Detektory zavedlo letiště Václava Havla spolu s dalšími bezpečnostními technologiemi. Mezi ně patří třeba kamerový systém schopný rozpoznávat poznávací značky nebo zařízení, které v zásilkách hledá radioaktivní materiál.

Toto bezpečnostní vybavení zatím hlídá jen Letiště Václava Havla. Ministerstvo vnitra ho chce ale dodat i dalším mezinárodním letištím v České republice, tedy v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech. „Zavedení uváděných opatření se na těchto letištích připravuje. Předpokládaný termín ukončení projektu a zprovoznění všech opatření je do konce roku 2020,“ řekla České televizi Hana Malá z tiskového odboru ministerstva.