Místo sila jen hromada zrní. Rok stará věž neudržela 1200 tun pšenice a roztrhla se

Události v regionech: Tam, kde ještě večer stály čtyři silážní věže, zbyly ráno jen tři (zdroj: ČT24)

V zemědělském areálu na Jičínsku se roztrhla a zřítila třiadvacetimetrová silážní věž, ve které bylo 1200 tun pšenice. Incident se obešel bez zranění. Stav zbytku sila, které sestávalo ze čtyř věží, zkontroluje statik.

Zemědělci z Bystřice na Jičínsku přivolali brzy ráno hasiče ke svému silu, kde se zřítila jedna ze čtyř věží. Na jejím místě zbyla jen velká hromada zrní. „Došlo k roztržení jedné ze čtyř velkokapacitních silážních věží, odkud se rozsypalo odhadem přes tisíc tun pšenice. Hasiči místo události zajistili, ohraničili jej páskou a velitel zásahu povolal statika, který by měl prověřit statiku zařízení,“ uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Podle ředitele společnosti Agro Bystřice Pavla Blažka byl svědkem kolapsu silážní věže krmivář, který ve čtyři hodiny ráno začíná krmit. Šlo o docela novou konstrukci. „Silo bylo staré rok, loni bylo poprvé naskladněné, nechápu to. Hodnota sila je zhruba pět milionů korun, ztráta na obilí také okolo pěti milionů,“ vyčíslil škody.

Zborcení věže si nedokáže vysvětlit ani dodavatel technologie. „Vůbec nemáme tuto zkušenost. Zatím nejde ani spekulovat o příčinách,“ podotkl ředitel společnosti Bednar Petr Procházka. Dodal, že sila jsou od renomovaného amerického výrobce, který jich vyrábí stovky ročně. Silážní věž byla vysoká 23 metrů, průměr byl dvanáctimetrový. Pojmout měla až 1300 tun pšenice.

Do Bystřice přijeli i policisté, podle jejich mluvčího Aleše Brendla se ale pádem sila zřejmě nebudou zabývat. „O žádné protiprávní jednání nešlo, s největší pravděpodobností proto tuto událost vyšetřovat nebudeme. Zřejmě se jednalo o technickou závadu,“ uvedl.