Útočník z rýmařovské radnice byl podle posudku nepříčetný. Policie případ odložila

Policie odložila případ bombového útoku v budově radnice v Rýmařově na Bruntálsku. Útočník nebyl podle znaleckého posudku příčetný, a proto nemůže stanout před soudem. Policie podezřelého muže zadržela krátce po útoku a byl převezen do psychiatrické léčebny. Nadále zůstává v péči lékařů.

„Už jsme obdrželi znalecký posudek. Na jeho základě policie případ odložila. Jde o to, že podezřelý podle posudku byl nepříčetný. Jeho jednání nemůže být posuzováno jako trestný čin,“ řekl dozorující státní zástupce Alexandr Dadam.

Policie muže podezřívala z teroristického útoku, nedovoleného ozbrojování a nebezpečného vyhrožování. „Znalkyně konstatovala nepříčetnost ve všech těchto bodech právní kvalifikace,“ doplnil Dadam. Muž zůstává v psychiatrické léčebně, pro společnost tak není nebezpečný a útok nemůže opakovat.

Podrobnosti k výbušnině nejsou

Mluvilo se o tom, že motivem útoku mohly být sousedské spory, k tomu se však státní zástupce vyjadřovat nechce „Byly tam nějaké nenávistné pohnutky, více ale komentovat nebudu,“ uvedl. Zatím ani nebude specifikovat, z čeho byl nástražný výbušný systém sestaven a jakou výbušninu muž použil.

Výbuch otřásl radnicí v Rymařově 9. dubna krátce před 17:00. Poničil interiér budovy a vyrazil několik oken, nikoho však nezranil. Úřad pak byl několik dnů uzavřený.