Útočník z rýmařovské radnice skončil v psychiatrické péči. Policie zatím nikoho nestíhá

Na radnici začal úklid, v pátek se má otevřít veřejnosti (zdroj: ČT24)

Za explozí, která otřásla radnicí v Rýmařově na Bruntálsku v úterý vpodvečer, stál jednotlivec. Informoval o tom státní zástupce. Podezřelý muž skončil v psychiatrické péči. Zatím není nikdo trestně stíhán. Podle vedení města by se radnice mohla veřejnosti otevřít v pátek.

„Zadržená podezřelá osoba byla předána do péče lékařů. Momentálně se zjišťují podmínky pro zahájení trestního stíhání s ohledem na zdravotní stav. Čekáme na vyjádření, zda ho v tuto chvíli vůbec můžeme stíhat,“ řekl státní zástupce Alexandr Dadam. Znalci musí posoudit, zda zadržený muž není duševně nemocný nebo zda v době spáchání činu nebyl nepříčetný.

„Bylo zabráněno tomu, aby se podezřelá osoba mohla dopustit něčeho dalšího. Jediná informace, kterou můžu sdělit, je, že dosavadní prověřování svědčí o tom, že šlo o čin jednotlivce bez vazeb na nějakou skupinu osob nebo s nějakým mezinárodním přesahem,“ řekl státní zástupce.

O motivech činu zatím nemáme žádné informace. Nevím, jestli to byl útok na radnici, na někoho konkrétního nebo jenom zkrat jedince.
Luděk Šimko
starosta Rýmařova

Mezi obyvateli Rýmařova se od počátku mluvilo o tom, že někdo na radnici přinesl výbušné zařízení a že podezřelého policisté později nedaleko zatkli. Policie informace z vyšetřování nesdělovala, potvrdila ale, že skutečně zadržela podezřelého. Média spekulovala, že příčinou útoku na radnici byl sousedský spor.

Podle místních zadržený muž, kterému je zhruba čtyřicet let, přímo v Rýmařově nežil. Ve městě se ale údajně často zdržoval a měl pobývat v domě svých rodičů. Ti se ve čtvrtek doma nezdržovali. 

Na radnici začal úklid

Budovu radnice v Rýmařově ve čtvrtek prohlédl statik. „Byla provedena revize elektřiny a plynu, zkontrolovali základní funkce a konstatovali, že je všechno v pořádku. Zhruba od 8:00 už uklízíme, spravujeme, slepujeme, tak abychom byli na zítřek připraveni a schopni normálně úřadovat,“ řekl rýmařovský starosta Luděk Šimko.

Podle vedení města výbuch zničil jenom okna a dveře a budovu bude potřeba vymalovat. Tlakovou vlnu údajně utlumily dveře a v kancelářích tak nejsou žádné větší škody. Přesnou výši škody ale zatím starosta nedokáže odhadnout.

„Budova je kulturní památka a památkáři samozřejmě chtějí, abychom to dali do stavu, v jakém to bylo. Takže teď to jenom provizorně opravujeme, aby byly kanceláře uzavíratelné, ale od pátku bychom měli fungovat,“ dodal Šimko.

Výbuch otřásl rýmařovskou radnicí v úterý vpodvečer krátce před pátou hodinou, když v ní byli ještě tři zaměstnanci. Nikdo z nich nebyl zraněn, exploze nicméně vysklila okna a poškodila přízemí radniční budovy.