Dopravní zátěž brněnských ulic graduje. Uzavřený je Husovický tunel, nejezdí některé tramvaje

Dopravní komplikace v Brně vrcholí (zdroj: ČT24)

V Brně se řidičům uzavřel Husovický tunel, který je součástí velkého okruhu města. Silničáři v něm mění osvětlení, vzduchotechniku a veškeré další kabely. Před opravami tunelem projíždělo na pětačtyřicet tisíc aut denně, ta teď musejí jezdit po objízdných trasách. Na řadě míst ve městě je také omezený provoz kvůli opravám tramvajových tratí. Se zdržením proto musí počítat řidiči i pasažéři MHD.

Hustá doprava na Tomkově náměstí v Brně není nic neobvyklého. Tisíce aut, která místem projíždějí, teď ale nemohou pokračovat dál do Husovického tunelu a musejí se stáhnout do jednoho pruhu a pokračovat na tři objízdné trasy.

Nákladní doprava projede obousměrně Provazníkovou, Drobného a Sportovní ulicí. Osobní auta ve směru na Svitavy z Provazníkovy odbočí na Merhautovu a v opačném směru projedou přes třídu Generála Píky. Podle brněnského šéfa Ředitelství silnic a dálnic tyto ulice nápor aut zvládnou. Běžně přitom Husovickým tunelem projede i pětačtyřicet tisíc aut denně.

Vedle značených objížděk si řidiči hledají vlastní

„Myslím si, že všechny ty komunikace jsou připraveny na to, aby tu dopravu přenesly. Z našich zkušeností vyplývá i to, že ne všichni řidiči jezdí po vyznačených trasách, ale najdou si své vlastní trasy, které jim lépe vyhovují,“ řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

První pracovní den uzavírky se podle policie obešel bez komplikací. Připraveni přitom byli i na kolaps dopravy. Proto dopoledne kroužil nad Brnem policejní vrtulník.

Objízdné trasy Husovického tunelu (zdroj: ČT24)

Místo tramvají jezdí do Líšně autobusy

Výměna tramvajové trati uzavřela už o víkendu i ulici Cejl, a to od Soudní až po Vranovskou ulici. Navázala tak na opravy Zábrdovického mostu. Kromě řidičů se dotkla i cestujících městské hromadné dopravy. Kvůli rekonstrukci kolejí Cejlu se lidé musí připravit na to, že tramvaj číslo čtyři bude jezdit odklonem po ulici Milady Horákové, dvojka bude končit u Radlasu a jedenáctka nepojede vůbec.

Dopravní podnik se na prázdniny vrátil i k pracím na trati vedoucí do Líšně. Linka osm nejede na zastávku Novolíšeňská, ale Táborskou do Juliánova. Kvůli úpravám u křížení je omezená i desítka.

Z tramvají musejí lidé přestupovat na autobusy a trolejbusy a ty se dostávají do dopravních komplikací spojených s uzavírkami. „Od dnešního rána registrujeme zpoždění na linkách, které projíždějí oblastmi, kde jsou silniční uzavírky, především oblast Černých Polí a Husovic,“ řekl provozní ředitel DPMB Jan Seitl.

„Pokud by situace přetrvávala, tak bychom ještě znovu požádali o projednání a případné zřízení bus pruhů nebo upřednostnění městské hromadné dopravy v místech, kde je to možné,“ dodal Jan Seitl. Všechny změny v městské hromadné dopravě najdou cestující na webu dopravního podniku.

Přehled stavebních prací a uzavírek v Brně v roce 2019
Zdroj: doprava–brno.cz