Lobbista Dědic čelí dalšímu obvinění. Týká se devíti milionů korun, které údajně pochází z úplatků

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu předali v pořadí už páté obvinění ostravskému lobbistovi Martinu Dědicovi. Spolu s ním obvinili i jeho bratra Radima. Kauza se týká devíti milionů, které podle státního zástupce pocházejí z úplatků. Martina Dědice už dříve policisté obvinili z údajného ovlivňování veřejných zakázek v Ostravě.

Podle žalobce si měl lobbista Martin Dědic uložit sporných devět milionů korun na bratrově bankovním účtu. „Mezi oběma obviněnými mělo dojít k transakci s výnosy pocházejícími z trestné činnosti,“ řekl státní zástupce Vít Koupil. 

Má jít o peníze z úplatků za poradenství při nákupu tramvají pro Dopravní podnik Ostrava, ovlivnění rekonstrukce ostravské městské nemocnice a také nákup zdravotnického materiálu. Martin Dědic i jeho bratr už podali stížnost proti obvinění, státní zástupce o ní zatím nerozhodl. 

Pan státní zástupce mi nestojí za to, abych se vyjadřoval k jeho nestandardním metodám, které v demokratické společnosti nemají co pohledávat.
Martin Dědic
obžalovaný

Padělané listiny u soudu?

„Můžu říct, že to jsou konstrukce pana státního zástupce, který nechápe a nechce chápat skutečnou povahu mých finančních vazeb s bratrem,“ řekl Radim Dědic. Oba bratry navíc policisté obvinili i z pokusu maření spravedlnosti a hrozí jim za to až desetileté tresty. 

Podle státního zástupce měli oba u hlavního líčení Krajského soudu v Ostravě předkládat listiny, které by mohly být padělané. „Okresní soud v rámci přezkumu důvodu trestního stíhání dospěl k závěru, že trestní stíhání je vedeno důvodně,“ doplnil Koupil. 

Martin Dědic i jeho bratr Radim skončili v policejních celách, kde jim policisté předali obvinění. Ostravského lobbistu chtěl žalobce poslat rovnou do vazby, ale u soudu s tímto návrhem neuspěl. U krajského soudu by měla kauza Dědic pokračovat v září. Soudce avizoval, že žalobu spojí s těmi předešlými. 

  • Kauzu ostravského lobbisty Martina Dědice projednává Krajský soud v Ostravě už třetím rokem. Vyslechl už skoro sto svědků, zaznělo osm znaleckých posudků a přehrál desítky hodin odposlechů.
  • Kromě Martina Dědice je na lavici obžalovaných dalších sedm byznysmenů. Jsou mezi nimi například zástupci dodavatelů tramvají pro ostravský dopravní podnik nebo dnes už bývalí přední zástupci jednoho z předních distributorů zdravotnického materiálu v Česku. Obžalobě čelí také čtyři firmy.
  • Hlavní část obžaloby se týká údajných úplatků, které podle žalobce měly dosáhnout třiceti milionů korun. Peníze měl lobbista Martin Dědic dostat za údajné poradenství firmám, které se ucházely o veřejné zakázky v Ostravě.
  • Martin Dědic v současné době čelí celkem pěti obviněním. Kromě údajného ovlivňování veřejných zakázek se týkají také daňových deliktů a praní špinavých peněz.