Detektivové obvinili 23 lidí v kauze Dědic a reklamní firmy Propag-Storm

Po víkendovém zátahu Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili detektivové 23 lidí. Případ souvisí podle informací ČT s podezřením na krácení daně v kauze reklamní firmy Propag-Storm a lobbisty Martina Dědice. Obvinění podle policie způsobili škodu 360 milionů korun. Samotný Dědic mezi nově obviněnými není.

„Většina těchto osob je obviněna pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, úplatku a podobné platby a dále účasti na organizované zločinecké skupině. Jedna osoba je obviněna za zločin legalizace výnosů z trestné činnosti, jedna za trestný čin krácení daně a jedna za krácení daně v nižším odstavci,“ řekl ČT dozorující státní zástupce Vít Koupil.

Přes účty společnosti Propag-Storm v minulých letech protekly stamiliony korun, firmu přitom nikdo neznal. Část peněz údajně pocházela z firmy Martina Dědice, kterou podle policie založil pro legalizaci úplatků za ovlivňování veřejných zakázek.

Sám Martin Dědic ale jakékoli spojení s touto kauzou odmítl. „Kdyby to bylo v souvislosti se mnou, tak jsem asi obviněný, ne?“ uvedl. 

Podezřelé zakázky dopravního podniku i nemocnice

Jinou část korupční aféry spojené s lobbistou Martinem Dědicem – kterému se přezdívá „ostravský Janoušek“ – začal v pondělí projednávat Krajský soud v Ostravě. Souvisí s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice, u kterých je podezření, že je ovlivňoval právě Dědic. V kauze je obžalováno osm lidí a čtyři firmy.

S Dědicem spojená společnost podle obvinění zajišťovala firmám vítězství v tendrech a dostávala za to úplatky. Firma čelí podezření, že tak získala 30 milionů korun, příjem úplatků podle policie kryla poradenskou činností.

„Obžalovaní se měli v různém rozsahu a různým způsobem podílet na manipulaci veřejných zakázek, přičemž pomocí vlivu hlavního obžalovaného měla být některým dalším obžalovaným zajištěna výhoda při zadávání veřejných zakázek,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Olšarová.

V případě prokázání viny hrozí Dědicovi trest odnětí svobody na pět až 12 let. Ostatním obžalovaným hrozí tresty v rozmezí dva roky až osm let. Podle dostupných informací měl Dědic zřejmě úzkou vazbu na regionální politiky a ředitele městských společností, například bývalého hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD).