Hasiči zlikvidovali požár na Libavé. V náročném terénu zasahovali třicet hodin

Až do pondělního rána zasahovali hasiči ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku kvůli rozsáhlému požáru, který v sobotu zasáhl zhruba desetihektarovou plochu lesa. V náročném terénu a při extrémní zátěži zasahovaly jednotky zhruba třicet hodin. Požár způsobil škodu za několik milionů korun.

„Jednotky místa postupně procházely, rozhrabávaly a prolévaly ohniska. Požár postihl plochu, kde byla mýtina, dvouleté i desetileté stromy,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák. 

Příčinu požáru vyšetřovatelé hasičů zatím neznají, škoda může dosáhnout až několika milionů korun. Po ukončení zásahu na Libavé hasiči předali místo lesníkům.

Chyba zřejmě není na straně armády, vojáci tam nebyli

Na Libavé v okolí Velké Střelné začalo hořet v sobotu před osmou hodinou večer. Na místo vyrazilo patnáct jednotek hasičů a vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Podle Hošáka bylo hašení komplikované kvůli špatně přístupnému terénu a cisterny měly velký problém dostat se na místo. 

Přednosta újezdního úřadu Ladislav Zakuťanský řekl, že příčina požáru je zatím nejasná. „O víkendu ve výcvikovém prostoru nebyl ani voják a nestřílelo se, požár tak nebyl důsledkem vojenské činnosti,“ uvedl.