Rozsáhlý požár na Libavé mají hasiči pod kontrolou, škody jdou do milionů

Škodu za několik milionů korun způsobil rozsáhlý požár, který v noci na neděli postihl zhruba desetihektarovou plochu ve vojenském prostoru Libavá. K požáru se sjelo 15 jednotek hasičů a vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasiči na místě stále zasahují a postupně postižená místa rozhrabují a zalévají vodou. Požár byl náročný i kvůli nepřístupnému terénu, kam nemohly zajet cisterny. Podle přednosty újezdního úřadu Ladislava Zakuťanského požár neměl souvislost s vojenskou činností.

K požáru hasiči vyjeli v sobotu před 20:00. „Jedná se o opravdu náročný extrémně kopcovitý terén, s těžkou dostupností dojezdu cisternových vozidel. Hasiči během nočních hodin s pokračováním do rozednění postupně nejvíce zasažená místa procházeli, rozhrabávali a důkladně prolévali vodou,“ informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Krátce před šestou hodinou ráno se podařilo požár lokalizovat. „Za denního světla se jasněji odkryla skrytá hoření a rovněž plocha požářiště s místy většího plamenného hoření. Během ranních hodin došlo k prostřídání zasahujících jednotek,“ doplnil Hošák.

Nyní je požár podle něj rozdělen na dva úseky a čerpací stanoviště, hasiči velkou plochu požářiště procházejí, rozhrabávají a prolévají vodou.

Podle místostarosty Města Libavá Pavla Dvořáka požár zasáhl místo přímo ve vojenském prostoru. „Bylo to na Velké Střelné, ve vojenském prostoru. Od Města Libavá je to zhruba pět kilometrů směrem do vojenského prostoru, takže nás se to netýkalo,“ řekl Dvořák.

Ladislav Zakuťanský upřesnil, že požár zasáhl území zhruba devíti hektarů: „Co vím, požár je lokalizován, na místě zůstávají ještě nějaké hasičské jednotky. Příčina je nejasná. O víkendu ve výcvikovém prostoru nebyl ani voják, nestřílelo se, požár tak nebyl důsledkem vojenské činnosti.“ 

Příčina vzniku požáru se podle Hošáka vyšetřuje. „Škody prozatím nejsou přesně vyčísleny, ale jsou odhadovány v milionech korun. Zahořely mladé porosty i osazení zhruba desetiletého stáří,“ dodal mluvčí Hošák.