Prostějov za údajně zmařenou investici platit nebude. Manthellan požadoval po radnici 320 milionů

Prostějovská radnice odmítá společnosti Manthellan zaplatit požadovaných 320 milionů korun. Firma si je nárokuje v předžalobní výzvě jako náhradu za to, že v centru města nemůže investovat miliardu korun do obchodního domu Galerie Prostějov. Primátor František Jura (ANO) řekl, že na výzvu nebude reagovat. Jaký bude další postup Manthellanu, firma nesdělila.

Projekt nákupního centra Galerie Prostějov se nepodařilo realizovat poté, co radnice loni po poradě s právníky změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2010. Stanovisko radnice letos v lednu podpořil také odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem. Manthellan tak v květnu poslal prostějovské radnici předžalobní výzvu, ve které požaduje stovky milionů korun.

Město Prostějov svým jednáním způsobilo škodu společnosti Manthellan. Předžalobní výzvou jsme město vyzvali k její úhradě. Vedení radnice však po konzultaci s jejích právním zástupcem odmítlo požadavky společnosti Manthellan, uvedené v předžalobní výzvě.
Juraj Aláč
mluvčí společnosti Manthellan

„Doporučení naší advokátní kanceláře je takové, abychom odpověděli v tom smyslu, že na tuto výzvu reagovat nebudeme a ani nemůžeme,“ uvedl primátor. Zároveň upozornil, že podle právní kanceláře společnost Manthellan požadovanou částku 320 milionů korun v předžalobní výzvě přesně nespecifikovala.

Město teď bude čekat na vyjádření protistrany, jak bude věc pokračovat. Na dotaz, zda v případě nezaplacení požadovaných 320 milionů korun bude následovat žaloba, Manthellan neodpověděl. 

Úhrada tak vysoké částky by byla pro prostějovský magistrát velkým problémem. Radnice letos plánuje hospodařit s výdaji 1,027 miliardy korun, které v návrhu rozpočtu o 23 milionů korun převyšují příjmy.

Smlouva o pronájmu pozemků byla také neplatná

Soudní spor o platnost smlouvy o smlouvě budoucí se týkal postupu radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení stálo, že investice zahrne také stavbu společenského centra, tak v uzavřené smlouvě s Manthellanem se už o něm nemluví. 

Radnice už loni podala žalobou na vyklizení pozemků, které v centru města firma užívala. Okresní soud poté na podzim rozhodl, že nájemní smlouva na městské pozemky mezi radnicí a společností, která na těchto parcelách plánovala postavit obchodní centrum Galerie Prostějov, je také neplatná.

Galerie Prostějov měla vzniknout v centru v místě, kde stojí kulturní a společenský dům. Projekt připravila skupina investorů kolem podnikatele Richarda Morávka, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka.