Policie obvinila muže a ženu, kteří napadli romské děti v Lipníku nad Bečvou. Hrozí jim pět let vězení

Policisté obvinili muže a ženu za napadení pěti romských dětí v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Stíhají je za tři trestné činy včetně hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, za což jim hrozí až pětileté vězení. Incident se stal na začátku dubna v zámeckém parku, několik dětí muselo být po útoku ošetřeno v nemocnici.

Policisté případ původně vyšetřovali jako přestupek proti občanskému soužití, později ho překvalifikovali na trestný čin pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví. Muže a ženu teď policie stíhá i kvůli rasovým pohnutkám, podrobnosti ale vyšetřovatelé zatím sdělit nechtějí. 

V souvislosti s touto událostí je nadále vedeno vyšetřování, proto nebudeme k případu sdělovat další doplňující informace, a to až do skončení vyšetřování.
Miluše Zajícová
přerovská policejní mluvčí

Rány pěstí do obličeje a hrudníku

Případ se stal 7. dubna a policii o útoku informovali rodiče napadených. „Celkem mělo být napadeno pět dětí. Rodiče dvěma dětem zajistili ošetření v nemocnici, kde jedno bylo jednorázově ošetřeno a druhé zde zůstalo na pozorování,“ řekla už dříve přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Podle serveru Romea.cz muž děti bil pěstí do obličeje a hrudníku, jedno dítě podle svědků dokonce do hrudníku kopl. „Čtrnáctiletý chlapec skončil v nemocnici s otřesem mozku a pohmožděnými zády, jedna dívka s poraněným hrudníkem a dvanáctiletá dívka s pohmožděnou páteří a přeraženým nosem,“ informoval server Romea.cz. 

Incident vyvolal v Lipníku nad Bečvou napětí, a policie tak začala spolupracovat i s tamní radnicí, specialistou na romskou problematiku nebo s asistenty prevence kriminality. Starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl řekl, že k takovým útokům běžně nedochází. Městská policie má od té doby zvýšený dohled nad problémovými místy.