Ve Dvorcích došlo k napadení muže. Lidé chtějí, aby obec odkoupila dům, v němž útočníci žili

Události: Protest proti útoku ve Dvorcích zrušen (zdroj: ČT24)

Minulou sobotu ve Dvorcích na Bruntálsku členové nově přistěhovalé romské rodiny měli surově zbít jednoho z obyvatel obce. V reakci na to se sešla zhruba stopadesátihlavá demonstrace a na neděli byl naplánovaný další protest. Dvorečtí ji ale nakonec zrušili, protože se o akci v průběhu týdne začali zajímat extremisté.

Třiačtyřicetiletý Martin Teplík skončil před necelými čtrnácti dny v nemocnici se silným otřesem mozku a pohmožděninami po celém těle. „Pořád mi šumí v hlavě, prý mám sraženinu krve, která se musí vstřebat. Pořád je to takové nepříjemné,“ popsal svůj stav napadený muž.

Z útoku viní nové obyvatele obce, lidé ve Dvorcích proti přistěhovalcům minulou sobotu protestovali a romská rodina se okamžitě odstěhovala. Starousedlíci včetně Romů nyní vyvíjejí tlak na vedení obce, aby se podobná situace neopakovala. Sepsali proto petici, aby radnice dům odkoupila.

„Nešlo ani o to, aby ta rodina odešla. Přišly nové rodiny, které jsou tady doteď. A není s nimi problém. Toto byla problematická rodina. Petice byla sepsaná kvůli tomu, aby obec do budoucna řešila nemovitosti,“ vysvětlil Teplík.

Jenže v malé obci je podobných bytů nebo domů, v nichž se střídají sociálně slabé rodiny, asi šedesát. „Myslím si, že se budeme muset sejít jako zastupitelstvo a věnovat se tomu podrobněji, protože musíme najít komplexní řešení,“ sdělil starosta Jan Božovský.

Extremisty ve Dvorcích nechtějí

Petici chtěli místní v sobotu ve 14 hodin odpoledne na náměstí symbolicky předat starostovi. Akci ale nakonec kvůli bezpečnosti sami zrušili. „Začali se na to nabalovat lidi, kteří s tím nemají nic společného. Chtěli se na tom přiživit a to jsme v žádném případě nechtěli, abychom ohrozili místní lidi,“ sdělil své stanovisko Teplík.

„Vůbec nebylo mým cílem, aby se naši ve Dvorcích báli. To jsem určitě nechtěla,“ dodala autorka petice Hana Kopalová. Na náměstí nakonec nepřišel vůbec nikdo. Útočníky stále vyšetřují kriminalisté. Viní je z pokusu o těžké ublížení na zdraví.