Hladiny řek na Moravě postupně klesají, lidé začínají uklízet a počítat škody

Hladiny řek na Moravě a ve Slezsku, které zvedly silné a vydatné deště v posledních dnech, klesají. Problémy způsobila například řeka Bečva na Přerovsku, Olše v Českém Těšíně nebo některé toky na Valašsku. Voda zaplavila několik silnic i sklepy a zahrady rodinných domů. Lidé začínají uklízet, škody se budou vyčíslovat v následujících dnech a týdnech.

Situace na Moravě a ve Slezsku se na většině řek uklidňuje už od čtvrtka. Například Petrůvka v Petrovicích u Karviné však kulminovala až v pátek ráno, kdy dosáhla prvního stupně povodňové aktivity a zaplavila několik zahrad v obci. 

„Petrůvka se chová nevyzpytatelně. Někdy přijdou bleskové povodně a někdy, jako letos, přestože na Olši byl třetí stupeň povodňové aktivity, tak do dnešního rána problém nebyl,“ řekl v pátek starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik (ČSSD). 

Události: Lidé uklízí, hladiny řek se vrací k normálu (zdroj: ČT24)

Nápor vody nezvládají hlavně malé toky

Jednou z nejzasaženějších obcí v Moravskoslezském kraji jsou Hukvaldy na Frýdecko-Místecku. Největší problémy tady podle očekávání způsobily hlavně menší toky. Škody šplhají na desítky tisíc korun, na obecním majetku však budou vyšší, obce je budou znát v následujích dnech. 

„Škody jsou odhadem asi tak čtyřicet až padesát tisíc korun. Jde o nějaké záhradní věci a motory u strojů. Všechno se musí vysušit,“ popsal situaci jeden z obyvatel Hukvald Milan Újezdský, který se sousedem odčerpával vodu ze zahrady několik dní. Momentálně už voda v Moravskoslezském kraji nikoho neohrožuje. 

Po včerejších kulminacích toky klesají, opustily třetí stupeň, nemáme už ani druhý stupeň povodňové aktivity a očekáváme další pokles.
Petr Březina
technický ředitel Povodí Odry

Bečva opět ukázala svou sílu

Největší problémy v Olomouckém kraji způsobila řeka Bečva na Přerovsku. Například v Ústí u Hranic voda zaplavila silnice, zahrady domů i fotbalové hřiště, ještě ve čtvrtek voda sahala do poloviny branek. Výrazně klesla i voda v Bečvě v Hranicích, od čtvrtka zhruba o metr a půl. 

Řeka zaměstnala i povodňovou komisi v Přerově, kde voda odřízla cestu do areálu Prechezy a hasiči museli odstranit i molo u loděnice. Například v přerovské části Dluhonice výška hladiny přesáhla pět metrů, třetího stupně povodňové aktivity ale nedosáhla. 

Rozvodněná řeka Bečva v Přerově
Zdroj: Bohdan Štěpánek

Voda zavřela školu v Rožnově

Jedním z nejpostiženějších míst ve Zlínském kraji byl Rožnov pod Radhoštěm, kde se z břehů vylil potok Hážovka a výrazně se zvýšila i hladina Rožnovské Bečvy. Voda zaplavila základní školu Videčská, která zůstala ve čtvrtek uzavřená, v pátek už mohly děti do školy. 

Zaplavená zahrada v Ústí u Vsetína
Zdroj: ČT24

Naopak ve Valašském Meziříčí se řeky z koryt nevylily, i když ve středu večer vypadala situace nejdramatičtěji. „Měli jsme zprávy o tom, že se v sousedním Rožnově vylila Hážovka a v Jarcové Bečva zaplavila hřiště. Obě Bečvy byly tou dobou na třetím povodňovém stupni,“ řekl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO). 

To, co sucho zničilo, už déšť nespraví

Květnové deště, které byly na některých místech intenzivní, alespoň částečně zlepšily situaci v půdě. Škody, které na polích způsobily suché měsíce březen a duben, už ale srážky nezachrání. Sucho zmizelo hlavně v povrchové vrstvě půdy do čtyřiceti centimetrů, v hlubší vrstvě je situace stále špatná. 

Déšť už nestihl zachránit ozimý ječmen, pšenici a poškodil i řepku. Trvalé travní porosty začaly růst později a jsou řidší, což znamená problém se zajištěním krmiva pro zvířata. Deštivé počasí navíc končí, víkend bude teplý.