Vlna dešťů končí. O víkendu teploty vystoupí nad dvacítku

Vlna deštivého počasí, která vedla k rozvodnění toků na východě a severu republiky, končí. Od západu v průběhu čtvrtka déšť postupně ustával, případně slábl, a oblaky se protrhávaly, hlavně v Čechách. Tento trend bude pokračovat i v dalších dnech. Pátek i víkend by měly být jasnější a teplejší.

Nejdéle déšť vydržel v Beskydech a jejich okolí, byl ale slabší než v noci, a tak hladiny řek začaly od svých horních úseků postupně klesat. Nejhorší situace panovala na řece Olši, která stoupla nad třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení.

V Českém Těšíně této úrovně dosáhla ráno. Před jedenáctou hodinou tam řeka kulminovala na průtoku odpovídajícím desetileté povodni. Během odpoledne už v Těšíně voda klesala a povodňová vlna postupovala po toku dále. Aktuálně už ale na žádném úseku třetí stupeň neplatí.

Hladiny řek zvedaly velmi vydatné deště. Od úterního do čtvrtečního večera spadlo nejvíc vody v Beskydech a v Jizerských horách, kde to bylo ojediněle přes sto litrů na metr čtvereční. Naproti tomu v jihozápadní polovině Čech mimo oblasti zasažené silnějšími přeháňkami spadlo jen do deseti litrů.

Obloha se protrhá

Večer a v noci na pátek se situace bude dále zlepšovat. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu sice ještě varuje před povodňovou bdělostí a pohotovostí, většinou už ale půjde spíš o vzestup hladin vlivem dotoku na středních a dolních úsecích řek, hlavně v povodí Bečvy, Olše, Odry a dolní Moravy.

Do konce týdne už meteorologové významnější srážky nečekají. V pátek bude pršet jen výjimečně na východě a navíc slabě. V sobotu dorazí místy přeháňky, případně i bouřky, v neděli se přeháňky objeví jen výjimečně. Víc jich bude zase po neděli.

V pátek nás čeká poměrně slunečný den, jen na východě bude zprvu víc oblaků a také o něco nižší teploty než na ostatním území, kde se čekají maxima kolem dvaceti stupňů.

Víkend bude nepatrně teplejší, hlavně sobota, kdy maxima většinou přesáhnou dvacítku. V neděli bude asi o stupeň chladněji. Jinými slovy, čeká nás teplotně vcelku normální víkend odpovídající poslednímu květnovému týdnu.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24