Voda opadá, povodňová bdělost platí už jen v okolí dolního toku Moravy

Toky na severovýchodě Česka kulminovaly a voda opadla (zdroj: ČT24)

Hladina řeky Moravy ve Zlínském kraji ve čtvrtek večer a v noci na pátek kulminovala, nyní už postupně klesá. Po celou dobu však nepřekročila první stupeň povodňové aktivity, který ještě ráno platil v Kroměříži a před polednem ve Spytihněvi na Zlínsku. V průběhu pátku hladina zřejmě na obou místech klesne k normálu. Stále ale na některých místech platí výstraha.

Povodňová bdělost platí do sobotních 11:00 už jen pro regiony Břeclav, Hodonín a Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a Kroměříž, Otrokovice a Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. V aktuální výstraze o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Morava dosáhla prvního stupně povodňové aktivity kvůli vytrvalým dešťům v Jeseníkách a Beskydech ve čtvrtek ráno. Podle údajů Povodí Moravy kulminovala v Kroměříži ve čtvrtek ve 21:00, kdy dosáhla 468 centimetrů. „Voda se nikde nevylila, zdraví občanů ani jejich majetek ohrožen nebyl,“ uvedl kroměřížský starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

První stupeň povodňové aktivity platil v regionu po vydatných srážkách posledních dní ještě v poledne na Stanovnici pod přehradou v Karolince na Vsetínsku. I tam však její hladina postupně klesá. Ještě ve čtvrtek večer platil na několika místech Zlínského kraje druhý stupeň povodňové aktivity.

V pátek dopoledne platil první povodňový stupeň také na několika místech na řekách Olše a Ostravice v Moravskoslezském kraji a voda dál klesá. Do normálu už se vrátily i rozvodněné toky na severovýchodě Česka. V minulých dnech přitom kvůli vydatnému dešti dosáhly například Bečva nebo Olše třetího stupně povodňové aktivity.

Ve Zlínském kraji už by během pátku pršet nemělo. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude převážně polojasno s nejvyššími odpoledními teplotami od 17 do 20 stupňů Celsia. V sobotu by mělo být polojasno až oblačno, odpoledne místy s přeháňkami, ojediněle bouřkami.

V místech, kde pršelo, jsou zároveň téměř plné přehrady. Vodohospodáři regulují jejich přítok a odtok, aby nepřetekly a zároveň aby v nich zůstalo dost vody pro případné další období sucha. Vodu tak upouští z ochranných prostor přehrad třeba státní podnik Povodí Odry.

Události: Lidé uklízí, hladiny řek se vrací k normálu (zdroj: ČT24)

Povodňové komise končí

Ve Zlínském kraji patří mezi vodou nejvíce zasažená místa Rožnov pod Radhoštěm. Ve středu se tam vylil potok Hážovka a vysoko vystoupala i hladina Rožnovské Bečvy. Postupně se však stav vody v obou tocích vrací do normálu. Proto se v pátek znovu otevřela Základní škola Videčská, která byla ve čtvrtek uzavřená. Podle mluvčího rožnovské radnice Tomáše Grosse ráno ukončila ve městě svou činnost povodňová komise, která zasedala od středečního podvečera.

Po téměř 40 hodinách v pátek díky poklesu hladin ukončila své zasedání také povodňová komise ve Valašském Meziříčí. Ve městě se však řeky ze svých koryt nevylily. Podle starosty Roberta Stržínka (ANO) se situace jevila nejdramatičtěji ve středu okolo 19:00. „Měli jsme zprávy o tom, že se v sousedním Rožnově vylila Hážovka a v Jarcové Bečva zaplavila hřiště. Obě Bečvy byly tou dobou na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Za pomoci městských strážníků jsme mapovali situaci nejen na Bečvě, ale i na menších tocích,“ uvedl starosta.