Hladiny řek klesají, jako poslední spadla z třetího stupně povodňové aktivity Olše

Události: Voda na severu a východě zaplavila silnice a sklepy (zdroj: ČT24)

Na třech desítkách míst v Česku se dostaly hladiny toků v noci na čtvrtek na povodňový stav. Dopoledne se zvedly hladiny ještě na dalších čtyřech místech. Většina byla na nejnižším stupni povodňové aktivity, na třech místech se postupně hladiny dostaly až na třetí stupeň, tedy ohrožení. Jako poslední z tohoto stupně klesla v podvečer Olše. Voda na severu a východě země zaplavila silnice a sklepy, podle meteorologa ČT Michala Žáka ale už nehrozí, že by hladiny řek někde znovu dramaticky rostly.

On-line přenos

Vytrvalý déšť zvedá hladiny některých řek

  • 23:07

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. On-line reportáž k povodňové situaci pro tuto chvíli končí.

  • 22:45

    Víkend bude prosluněný, více deštových přeháněk meteorologové očekávají opět příští týden. "Zejména v úterý a ve středu by mohlo za den spadnout do 20 litrů na metr čtvereční. Ale to není srovnatelné s tím, co jsme zažili včera," dodal Michal Žák v Událostech, komentářích.

  • 22:42
    Česká televize

    "Můžu potvrdit, že největší nebezpečí už pominulo," uvedl po desáté hodině večer meteorolog ČT Michal Žák. "Aktuálně prší pouze v nejvýchodnějším cípu České republiky, ale i tam je už déšť slabé intenzity. Zítra tam už pršet nebude vůbec, takže situace je příznivá."

Výstraha před vydatným deštěm platila do čtvrtečních 18:00 už pouze na Vsetínsku a Zlínsku ve Zlínském kraji a na Frýdecko-Místecku, Karvinsku a Novojičínsku v Moravskoslezském kraji. Povodňová pohotovost platí do pátečního poledne s vysokým stupněm nebezpečí na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Ostravsku, ve Zlínském kraji, na Přerovsku, Hodonínsku a Břeclavsku a také na Chrudimsku. S nízkým stupněm nebezpečí je povodňová pohotovost na Liberecku a Žďársku.

Starosta Dětmarovic a meteorolog ČT o hrozbě povodní (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji měli hasiči kvůli vodě zhruba dvě stě výjezdů. Hlavně čerpali vodu ze sklepů či garáží, čistili kanalizace, větvemi zanesená koryta potoků a odstraňovali bahno ze silnic a chodníků. V centru Ostravy musel být na několik hodin uzavřen dvousetmetrový úsek silnice na Havlíčkově nábřeží mezi silničním mostem u Karoliny a tramvajovým mostem na levém břehu Ostravice. Rozlité toky zatopily například šatny některých škol v Opavě a ve Studénce.

Ve Zlínském kraji byly problémy hlavně na Vsetínsku, voda zaplavila desítky domů v Ústí nebo Valašské Polance. V Rožnově pod Radhoštěm, kde ve středu večer dosáhla Rožnovská Bečva třetího povodňového stupně, bylo nutné zavřít zaplavenou základní školu. Mluvčí radnice Tomáš Gross řekl, že velké škody bude mít také pivovar a některé cesty jsou podemleté. „Město zdarma půjčuje vysoušeče a přistavuje kontejnery na úklid, protože na komunikacích je bahno,“ uvedl.

V sousedním Olomouckém kraji rozvodněné hladiny řek kolem poledne už postupně klesaly. Ve středu večer u Ústí nedaleko Teplic nad Bečvou zaplavila voda hřiště a několik sklepů. Ve Špičkách na Přerovsku hasiči v noci pomáhali farmářům při přestájení dobytka do bezpečnějších objektů. Uzavřená je zaplavená silnice z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku směrem na Kelč na Vsetínsku.

Reportáž: Hladina Olše se zvedla na třetí povodňový stupeň (zdroj: ČT24)

V severních Čechách se zase voda na Frýdlantsku vylila do luk a zaplavila dvě silnice třetí třídy. Ve Špindlerově Mlýně se vodohospodáři obávali, že přeteče krkonošská přehrada Labská. Kvůli rekonstrukci spodních výpustí má výrazně omezený odtok. Ve středu od rána do večera se tak hladina v přehradě zvedla téměř o tři metry. Nakonec ale nádrž nepřetekla. V noci na čtvrtek hladina stoupla už jen zhruba o půl metru. Rozdíl mezi přelivem a hladinou byl ve čtvrtek ráno 1,2 metru.

Přehrady v místech, které v uplynulých dnech vydatný déšť zasáhl, jsou téměř plné. Vodohospodáři regulují přítok a odtok z nádrží tak, aby nepřetekly, zároveň si však udržely dost vody pro případné další období sucha.

Smědá v obci Černousy na Liberecku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK