Záchranáři vyprostili pozůstatky horníků z Dolu ČSM-Sever. Příčina výbuchu se stále vyšetřuje

Báňští záchranáři v sobotu vynesli na povrch pozůstatky posledních čtyř horníků, kteří zahynuli při prosincovém neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Bude provedena jejich pitva. V pondělí to sdělila okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Těla se nacházela v dobývacím prostoru, takzvaném porubu. „Byla převezena na Ústav soudního lékařství v Ostravě, kde bude provedena soudní pitva za přítomnosti polských prokurátorů, členů společného vyšetřovacího týmu. Ve věci i nadále pokračuje prověřování,“ uvedla Slavíková.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 13 horníků – 12 Poláků a Čech. Deset havířů bylo zraněno. V březnu společnost OKD oznámila, že jednotlivým členům rodin zemřelých horníků vyplatí jednorázové odškodné ve výši 340 tisíc korun. Nadace OKD rovněž oznámila, že mezi zasažené rodiny rozdělí 15 milionů korun.

Polský horník, který se při výbuchu těžce popálil, byl v dubnu propuštěn z nemocnice, stále do ní ale dochází na rehabilitace.

Příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým, který je složený ze státních zástupců a policie z obou států.

Několik měsíců se čekalo

Bezprostředně po výbuchu se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři mrtvé. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchuvzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. Minulý měsíc záchranáři vynesli z podzemí těla čtyř horníků, která se nacházela na začátku důlní chodby.

V dolech OKD na Karvinsku pracuje zhruba devět tisíc lidí. Majitelem společnosti je od loňska český stát, a to prostřednictvím společnosti Prisko.