OKD vyplatí rodinám horníků víc peněz. Další miliony rozdělí prostřednictvím své nadace

Těžební společnost OKD zvýšila o sto tisíc korun jednorázové odškodnění rodinám třinácti horníků, kteří před Vánocemi zahynuli při výbuchu metanu v Dole ČSM Sever ve Stonavě. Mezi rodiny navíc rozdělí dalších patnáct milionů prostřednictvím své Nadace OKD.

Jednorázové odškodnění se zvedne z 240 tisíc na 340 tisíc korun. „Vyplaceno bude manželce a každému nezaopatřenému dítěti. Pokud zemřelí horníci žili s rodiči, dostanou dohromady 340 tisíc korun i oni,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Pozůstalí budou mít také nárok na úhradu přiměřených nákladů spojených s léčením nebo pohřbem, jako jsou například hřbitovní poplatky, výdaje na zřízení pomníku nebo desky do výše nejméně 20 tisíc korun. V případě, že některé rodiny už odškodnění dostaly, OKD jim rozdíl doplatí.

Pozůstalým také přísluší náhrada nákladů na výživu. Týká se to těch, kterým zemřelý zaměstnanec výživu poskytoval. Pozůstalí budou rentu dostávat nejdéle do měsíce, kdy by horník dosáhl 65 let. Renta bude v rozmezí od 50 do 80 procent průměrného výdělku.

Další miliony z Nadace OKD

Pro postižené rodiny společnost vyčlení dalších patnáct milionů korun. Nadace OKD tyto peníze rozdělí mezi pozůstalé polských i českých horníků. Ředitelka nadace Karolína Preisingerová řekla, že peníze budou rodinám přerozděleny do konce dubna. 

Už dříve Nadace OKD získala ve veřejné sbírce 2,7 milionu korun. Další sbírku, tentokrát výhradně určenou dětem horníků, organizoval Spolek svatá Barbora. Celkem se vybralo víc než čtyři miliony korun.

Stav popáleného horníka se zlepšuje

Polský horník, který se při prosincovém výbuchu v Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku vážně zranil, se už věnuje rehabilitaci. Popálen byl na 65 procentech těla a dlouho byl v kritickém stavu. Teď už se léčí na standardním oddělení. Před propuštěním bude muset podstoupit ještě drobné operace na hlavě. 

Nejhorší jsou ruce, ale snažím se a poctivě cvičím. Třeba s balonkem nebo gumou. Už se moc těším na procházky s vnukem. Nikdy jsem se nebál fárat a ani mě nikdy nenapadlo, že se mi něco takového může stát.
popálený muž

 „Jsem přesvědčený, že v běžném životě nebude mít vážnější komplikace a návrat do společnosti a k rodině bude plynulý a dobrý. Kvalita jeho života bude díky jeho psychice na velmi dobré úrovni,“ uvedl primář oddělení rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice v Ostravě Ladislav Petráš.

  • Neštěstí v Dole ČSM se stalo loni 20. prosince, když v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem vybuchl metan. O život přišlo třináct horníků – dvanáct Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno, jeden stále zůstává v nemocnici. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí.