Dva měsíce v umělém spánku. Havíř, který přežil výbuch na dole ČSM, opustil nemocnici

Polský horník, který se těžce popálil při předvánočním výbuchu na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, po mnohaměsíční léčbě opustil ostravskou fakultní nemocnici. Exploze metanu mu způsobila těžké popáleniny na 65 procentech těla, dva měsíce ležel v umělém spánku a podstoupil šest velkých operací.

„Přes spoustu infekcí odchází po vlastních nohou, je zhojený a teď už jej čeká rehabilitace. K nám bude chodit jen na kontroly. Budeme sledovat stav jizev, a pokud bude potřeba, provedeme rekonstrukční operace. Nicméně v tuto chvíli žádná akutní operace nutná není,“ uvedla k jeho zdravotnímu stavu přednostka kliniky Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Muž, jehož značná část popálenin dosáhla třetího stupně, odchází domů zcela soběstačný. Započatou rehabilitaci podle lékařky už v době hospitalizace zvládal velmi dobře.

Třináct duší pod zemí

K neštěstí došlo loni 20. prosince v severní lokalitě Dolu ČSM. Pod zemí explodoval metan a následně vypukl požár. Při výbuchu zemřelo 13 lidí a dalších deset bylo zraněno, v nemocnicích skončili tři lidé. Jeden horník byl propuštěn krátce po hospitalizaci, další pak později.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostili o několik dní později, když na místě neštěstí dělali předběžný průzkum.

Tento týden v Dole ČSM-Sever začaly práce na zpřístupnění místa neštěstí, kde po výbuchu zůstávají ještě ostatky devíti horníků. První z nich by podle předpokladů mohly být vyproštěny na konci dubna. Na kraji důlní chodby zůstalo pět mrtvých horníků, čtyři těla jsou v dobývacím prostoru, tedy na druhém konci chodby.