Výbuch metanu si vyžádal už 13 obětí. K Dolu ČSM přijeli premiéři Polska i Česka

Třináct mrtvých si vyžádalo čtvrteční neštěstí v Dole ČSM na Karvinsku. Informaci potvrdilo OKD. V nemocnici jsou dva zranění horníci, jeden zůstává v kritickém stavu. Třetí hospitalizovaný horník byl v pátek dopoledne propuštěn domů. Dalších sedm raněných záchranáři ošetřili na místě.  Utrpěli lehčí poranění. K místu neštěstí přijel polský premiér Mateusz Morawiecki i jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO).

Důlní tragédie v Karviné je druhou nejhorší na území Česka od roku 1990. Na Karvinsku zemřelo nejvíce horníků v červnu 1894, kdy zahynulo 235 lidí.

K výbuchu metanu došlo ve čtvrtek po sedmnácté hodině v černouhelném Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku – v hloubce okolo 800 metrů. Společnost OKD v pátek ráno po skončení pátracích akcí potvrdila, že si exploze vyžádala 13 obětí.

Bylo mezi nimi 12 Poláků a jeden Čech. Dříve OKD uvedla, že mezi oběťmi byli dva Češi. Zjistilo se ale, že jeden mrtvý původně považovaný za Čecha má i po 22 letech polské občanství.

Z deseti zraněných horníků jsou dva v nemocnici. Jeden z nich nadále zůstává s těžkými popáleninami v kritickém stavu v ostravské fakultní nemocnici.

V pátek ráno to potvrdila její mluvčí Naďa Chattová s tím, že muž leží na Klinice popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FNO. Na stejné klinice je i další horník, který je ve stabilizovaném stavu, jeho zranění jsou ale vážná.

Třetí hospitalizovaný, kterého záchranáři odvezli do karvinské nemocnice, byl v pátek dopoledne propuštěn domů. Jeho zranění jsou podle mluvčí nemocnice Karviná-Ráj Radmily Fleischerové lehká a v nemocnici byl spíše na pozorování. 

K místu neštěstí se dostavil premiér Babiš i jeho polský protějšek

K místu neštěstí se dostavili premiéři Česka a Polska. Andrej Babiš (ANO) na Karvinsko odletěl hned po skončení Bezpečnostní rady státu.   

Morawiecki přijel k dolu v pátek před devátou hodinou ráno a explozi označil za obrovskou tragédii.  Polsko po neštěstí na vyhlásilo na neděli státní smutek.

Čtvrteční výbuch se stal nejtragičtějším neštěstím, které zasáhlo cizince na území České republiky od jejího vzniku. Do té doby si nejvíc zahraničních obětí vyžádal požár pražského hotelu Olympik v roce 1995, při kterém zemřelo osm cizinců. 

Na památku 13 obětí se v sobotu v poledne rozezní v Česku sirény. „Po dohodě s premiérem Andrejem Babišem a ředitelem HZS Drahoslavem Rybou se zítra (v sobotu) rozezní sirény na památku obětí včerejšího výbuchu v Dole ČSM. Myslím na jejich blízké a přeji jim sílu, aby překonali tragickou ztrátu,“ napsal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na svém Twitteru. Sirény se rozezní v pravé poledne.

Záchranné práce komplikují vysoké teploty

Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk novinářům řekl, že záchranné práce stále pokračují, ztěžuje je však požár v dole, kde v době neštěstí pracovalo celkem 23 horníků. Ve čtvrtek večer bylo jasné, že výbuch nepřežilo pět horníků, osm dalších se pohřešovalo. Jedenáct z obětí podle Andreje Babiše pracovalo v dole přes agenturu. 

„V určitém okamžiku jsme při narůstajícím požáru zhodnotili, že není možné se k pracovníkům dostat. Koncentrace, které tam jsou, jsou neslučitelné se životem. Vedoucí likvidace havárie rozhodl o plošném uzavření prostoru. Připravujeme stavbu hrází, trvat by to mělo do neděle,“ řekl Kowalczyk. Podle Morawieckého zásah komplikuje horko v podzemí, kde teplota dosahuje až dvou set stupňů Celsia a v místě požáru mnohem více.

V současnosti hrozí v místě neštěstí riziko dalších výbuchů, uvedl polský premiér. V dole probíhá proces pumpování dusíku, aby byl požár, který může hořet hodiny, případně několik dní, uhašen.

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle mluvčího OKD Iva Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce.

Podle Andreje Babiše v místě neštěstí pracuje 64 záchranářů, kteří fungují na tři směny. Dohromady se tak na akci podílí téměř 200 lidí. V dole zasahují také dvě záchranářské čety z Polska. 

Důvody exploze zjišťuje speciální komise

Podle Čelechovského speciální komise zjišťuje, proč v dole metan vybuchl. Sedí v ní také zástupci polského báňského úřadu. „Musíme si počkat na výsledky tohoto šetření,“ uvedl. Za OKD vyjádřil hlubokou upřímnou soustrast všem rodinám obětí.

Podle odborníků mohl výbuch způsobit například zkrat na elektrickém vedení. Únik metanu pak mohl být tak rychlý, že ho před zažehnutím ani nezaznamenala čidla.

Mluvčí České báňské správy Bohuslav Machek označil za evidentní, že při tragédii v dole ČSM musela být koncentrace metanu proti předpisům více než čtyřnásobná.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák uvedl, že žádné z tamních čidel zvýšené koncentrace metanu nehlásilo. Plyny ale mohou do důlních prostor proniknout náhle a velkou rychlostí takzvanými průtržemi, upozornil Zdeněk Kaláb z Ústavu geoniky Akademie věd ČR.

Vedení těžební společnosti OKD odmítlo obvinění, že čidla na metan v dolu ČSM byla záměrně nefunkční. Podle otce jedné z polských obětí výbuchu se čidla úmyslně zakrývala, aby vyšší koncentrace plynu neomezovaly těžbu. „Nic takového nemáme potvrzeno. Zjišťovali jsme to u horníků, kteří fárají desítky let. Proč by horníci takto dobrovolně ohrožovali svou bezpečnost?“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

V dole se těží přesně půl století

Důl ČSM je součástí těžební společnosti OKD, jejímž majitelem je stát prostřednictvím státního podniku Prisko. Firma v současnosti těží ve dvou dolech – Důlní závod 1 zahrnuje dřívější závody Důl Darkov a Důl Karviná, Důlní závod 2 pak vznikl přejmenováním původního Závodu Důl ČSM.  

Důl ČSM (zkratka vznikla z dřívějšího názvu Důl Československého svazu mládeže) se nachází ve východní části karvinské pánve v katastrech obcí Stonava, Albrechtice, Chotěbuz a pod Karvinou.

Důl se člení se na oblast Sever a Jih. Těží se tam od prosince 1968. V roce 1990 byl vyčleněn z koncernu OKD a po privatizaci se stal součástí firmy Českomoravské doly. V roce 2005 se jako poslední funkční důl této firmy vrátil pod společnost OKD. Velké investice poté prodloužily životnost závodu. 

  • Přispět rodinám usmrcených horníků mohou lidé na dva účty. Nadace OKD přijímá finanční dary na účtu 342342342/0800, spolek svatá Barbora pomáhající hornickým sirotkům na účtu 1657156389/0800 s var. symbolem 20122018.