Neštěstí v Dole ČSM: Varšava vyhlásila na neděli státní smutek, v Česku se v sobotu rozezní sirény

Morawiecki: Záchranné týmy budou pokračovat v minutě, kdy půjde sfárat (zdroj: ČT24)

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil čtvrteční neštěstí v Dole ČSM za tragédii a na Karvinsko vyslal tým polských důlních záchranářů. Po výbuchu metanu zde ve čtvrtek zemřel jeden Čech a dvanáct Poláků, což z události dělá největší neštěstí, které zasáhlo cizince na území Česka od jeho vzniku. Varšava na neděli vyhlásila státní smutek, v Česku se v sobotu rozezní sirény.

Vyhlášení státního smutku oznámila kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy; vedle mší budou v zemi viset vlajky na půl žerdi, čeká se rušení koncertů nebo sportovních akcí. Premiér polské vlády Mateusz Morawiecki pak kvůli neštěstí už v pátek ráno zamířil přímo na Těšínsko.

„Chtěl jsem vyjádřit nejhlubší soustrast všem rodinám obětí a všem rodinám poškozených. Informace, které jsme obdrželi, jsou dramatické. Z třinácti horníků, které se nepodařilo dostat na povrch, není šance, aby kdokoliv přežil,“ prohlásil Morawiecki po jednání se zástupci dolu.

Probíhající zásah důlních záchranářů podle slov polského ministerského předsedy komplikuje pokračující požár a vysoké teploty, které v podzemí dosahují (i převyšují) dvou set stupňů Celsia. Navíc hrozí další exploze metanu. „Vyhledávací a záchranná akce byla s ohledem na tato rizika pozastavena,“ doplnil Morawiecki. „Probíhá proces pumpování dusíku, aby byl požár, který může hořet mnoho hodin a dnů, uhašen.“

Polská vláda současně do českého Slezska už ve čtvrtek večer vyslala tým důlních záchranářů, aby české straně pomohl se zvládáním následků tragédie. „Budou spolupracovat s příslušnými českými složkami a v minutě, kdy půjde sfárat do podzemí, budou vyhledávací a záchranné týmy pokračovat ve své záchranné akci,“ sdělil Morawiecki.

Babiš: Odškodnění pro všechny

Důl ČSM je součástí OKD, jejímž majitelem je (prostřednictvím státního podniku Prisko) český stát. Na místo neštěstí se vydal i český premiér Andrej Babiš (ANO), který – stejně jako jeho polský protějšek – už večer mluvil o obrovské tragédii a vyjadřoval soustrast pozůstalým.

„Všichni máme zájem, aby se záchranáři k obětem dostali co nejdřív, ale bez toho, aby byly ohroženy jejich životy. Jde o to, aby se pro ně postavily zábrany,“ dodal premiér poté, co v pátek před polednem dorazil na místo neštěstí.

OKD podle Babiše nyní navrhne, jakým způsobem budou rodiny po hornících odškodněny, pokud by se řešení nenašlo, mělo by zasáhnout státní Prisco. „Abychom vyjádřili zásadní solidaritu. O rodiny se zkrátka musíme postarat. Bude spravedlivé, aby odškodnění bylo pro všechny stejné při zohlednění počtu dětí,“ prohlásil premiér.

Babiš: Odškodnění pro polské horníky by mělo být jako u Čecha (zdroj: ČT24)

Oficiální místa: Minuta ticha a sobotní sirény

Zatímco Polsko vzpomene mrtvé státním smutkem, v Česku půjde o pietní sirény. Na památku třinácti obětí se rozezní v sobotu v pravé poledne. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se na pietním aktu dohodl s premiérem Babišem a s šéfem hasičů Drahoslavem Rybou. Sirény letos uctily i památku českých vojáků padlých v Afghánistánu.

Slova soustrasti už v pátek adresovala do Slezska i hlava státu. „V tomto adventním čase nás všechny zasáhla tragédie na Dole ČSM. Jsem nesmírně zarmoucen ze ztráty lidských životů. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým, přeji brzké uzdravení raněným a děkuji obětavým záchranářům,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

Soustrast vyjádřili také poslanci, kteří páteční schůzi sněmovny zahájili minutou ticha za oběti čtvrteční exploze. Mrtvé vzpomíná i církev. Martin David, pomocný biskup ostravsko-opavský, vzpomněl na oběti při páteční ranní mši, ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz bude obětovat za zemřelé, všechny oběti a rodiny půlnoční mši 24. prosince v ostravské katedrále.

Pieta v regionu: Podpora pozůstalým, zhasnuté dominanty

Obec Stonava, v jejímž katastru důl leží, rovněž připravuje pietní akt a starosta Ondřej Feber vyzval obyvatele, aby nadcházející svátky a konec roku oslavili spíše tichým rozjímáním bez petard a ohňostrojů: „Jsme hornická obec. Samozřejmě jsme vyvěsili smuteční vlajku. V obci je ticho. Nepamatuji si, že by se přímo ve Stonavě něco takového stalo.“

Krajská Ostrava smrt třinácti lidí uctí tím, že nechá večer zhasnout světelné dominanty města: věž Nové radnice a Sýkorův most.

Moravskoslezský kraj hledá způsob, jak by mohl finančně pomoci rodinám po zesnulých hornících. „Exploze v Dole ČSM u nás úplně proměnila předvánoční atmosféru. Kromě slov útěchy mohu slíbit, že kraj najde způsob, jak pozůstalým nabídnout pomocnou ruku,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).