Sdílená růžová kola se po zimní přestávce vracejí do Frýdku-Místku. Bude jich víc

Obyvatelé Frýdku-Místku budou moci od dubna opět používat sdílená kola. Takzvaný bikesharing firma ve městě na zkoušku spustila loni v září a služba měla velký úspěch. Počet bicyklů se tak zvýší na osmdesát. Město si od sdílených kol podobně jako od MHD zdarma slibuje ekologičtější dopravu.

Šedesát sdílených kol měli lidé z Frýdku-Místku k dispozici od září do listopadu loňského roku. Zájem o zapůjčení bicyklů byl velký – v některých dnech se na kole svezlo i 150 lidí. Společnost Rekola, která bude bikesharing zajišťovat, tak navýší počet kol na osmdesát. 

„Počítáme s nárůstem, protože prvních 15 minut jízdy budou mít uživatelé zdarma. A to už je doba, za kterou se ve Frýdku-Místku dá dostat, kam potřebuji,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Jakub Míček (ANO).

Odstavení za městem za poplatek

Po první čtvrthodině bude cena za výpůjčku v rámci zóny ve městě činit 12 korun za 30 minut. Zájemci mohou na kole vyrazit i mimo městskou zónu, ale když bicykl odstaví mimo zónu, zaplatí po jeho vrácení 320 korun.

Cyklisté ve Frýdku-Místku budou letos moci využít kola vybavená třístupňovou přehazovačkou. Najdou je u stojanů na místeckém i frýdeckém náměstí, u vlakového nádraží, před kulturním domem nebo na frekventované autobusové zastávce na Anenské. Kola můžou zaparkovat i mimo stojany, ale nesmí překážet. 

Ostrava mění dodavatele

Růžová kola od společnosti Rekola jezdila loni i v Ostravě. Letos ale bude v krajském městě službu poskytovat společnost Nextbike Czech Republic, která ve výběrovém řízení uspěla s lepší nabídkou.

Společnost Rekola se ale nevzdává a v minulých dnech oznámila, že by i přes vítězství konkurence chtěla svá kola ve městě opět provozovat. Nevadila by jí ani chybějící finanční podpora města.