Ostrava sklidila růžová sdílená kola. Už hledá nového provozovatele služby

Ostrava hledá nového provozovatele pro sdílení jízdních kol neboli bikesharing. Pilotní projekt začal ve městě letos v květnu a v krajské metropoli bylo zpočátku k dispozici 39 stanic s celkem 180 jízdními koly. Jejich počet nakonec narostl na 58 výpůjčních míst s 240 koly.

Službu poskytovala společnost Rekola Bikesharing a ukončila ji k 21. listopadu. Město by ale systém sdílení kol chtělo zachovat i v příštím roce. Služba se totiž setkala se značným ohlasem, zdůvodnila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

„Jak konkrétně bude služba vypadat, zjistíme do pár týdnů. Počítáme s rozšířením obvodů, kde budou umístěny stojany i s navýšením počtu kol. Provozovateli jsme připraveni přispívat na každou výpůjčku. A podle dotazů od potenciálních dodavatelů služby je jasné, že zájem o Ostravu je i v tomto směru,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Denně si lidé kola v Ostravě vypůjčili až šestsetkrát. Nejoblíbenějšími a nejvyužívanějšími stanicemi byly Nová Karolina a Masarykovo náměstí. „Více než 16 tisíc uživatelů za necelých sedm měsíců provozu ujelo přes 130 486 kilometrů,“ uvedla Vojkovská.

Městem má brázdit na 600 sdílených bicyklů

Kola by se v příštím roce měla objevit v sedmi městských obvodech: Slezské Ostravě, Moravské Ostravě a Přívozu, Mariánských Horách a Hulvákách, Vítkovicích, Ostravě-Jihu, Porubě a Hošťálkovicích.

„Stojany zajistí město Ostrava. Jízdní kola, jejich opravy, redistribuce a servis pak bude v gesci vybraného provozovatele. Míst se stojany by mohlo být až dvě stě a kol v těch nejexponovanějších měsících až šest set,“ upřesnila představy magistrátu Vojkovská. Město chce při plánování služby využít i data a informace z pilotního projektu.

Podle zjištění redaktora České televize Tomáše Indreie je o tuto službu velký
zájem i v nedalekém Frýdku-Místku. „V pilotním projektu se ve Frýdku-Místku dá kolo zaparkovat v podstatě kdekoli,“ dodal Indrei s tím, že do města by měly být umístěny stojany. Kvůli kopcovitému terénu mají kola dostat přehazovačku.