Sbírka na sirotky po hornících z Dolu ČSM končí. Lidé poslali miliony korun

V úterý končí sbírka, kterou organizuje spolek Svatá Barbora na sirotky po hornících, kteří zemřeli při neštěstí na Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku. Koncem roku byly na kontě zhruba čtyři miliony korun. Lidé mohou přispívat také do další sbírky, kterou zřídila Nadace OKD na podporu rodin obětí. Tam se zatím sešly necelé dva miliony.

Spolek Barbora už za dobu své existence pomohl 42 sirotkům. „Jménem Spolku svaté Barbory současně chceme všechny dárce požádat o podporu a spolupráci i do budoucna,“ uvedla jeho ředitelka Monika Němcová.  

Získané finanční prostředky hornickým sirotkům podle ní pomohou usnadnit jejich další život až do dospělosti, podpoří jejich vzdělávání, volnočasové aktivity a umožní jim osamostatnit se.

„Dary poskytnuté pro pozůstalé sirotky po důlním neštěstí ze dne 20. prosince 2018 na Dole ČSM Sever a označené variabilním symbolem 20122018 přijímáme až do 15. ledna 2019. Po tomto datu budou všechny poukázané finanční prostředky sečteny a předány dětem z postižených rodin,“ dodala Němcová.

Lidé mohou stále přispívat do Nadace OKD: tyto peníze budou rozděleny mezi rodiny bez ohledu na to, zda zemřelí horníci měli děti. Na kontě jsou necelé dva miliony korun. Sbírka zatím není časově omezena. Nadace zaregistrovala i příspěvky ze zahraničí. 

Celkem evidujeme příspěvky od asi 1000 dárců. Příspěvky se pohybují od 200 do 5000 korun. Ale objevili se i tací, kteří poslali víc než 10 000 korun.
Karolína Preisingerová
ředitelka Nadace OKD

V Dole ČSM se těží

Výbuch metanu a následný požár 880 metrů pod zemí nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků a jeden Čech. Dalších deset utrpělo těžká zranění. V severní lokalitě Dolu ČSM byla již obnovena těžba.

Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchu vzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů. Přímo na místo havárie se tak lidé zatím dostat nemohou.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů 23. prosince, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum.