Záchranáři se stále nedostali na místo výbuchu v dole ČSM. Vyšetřování už ale probíhá

Tragédie na Dolu ČSM (zdroj: ČT24)

Ani 14 dní po tragédii v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku se záchranáři stále nedostali přímo na místo výbuchu. Český báňský úřad však už zahájil šetření příčin exploze metanu. Oblast, kde došlo k výbuchu, byla zahrazena, a v ostatních částech dolu už zase probíhá těžba.

„Zkoumáme dokumentaci a provádíme výslechy svědků, kteří událost přežili,“ dodal Martin Štemberka s tím, že jsou výslýcháni také záchranáři, kteří v místě neštěstí působili.

Přímo na místo havárie se lidé zatím dostat nemohou. V uzavřené části Dolu ČSM totiž stále hoří. „Koncentrace látek a jejich průběh naznačují, že tam oheň postupně slábne,“ dodal předseda báňského úřadu.

V současné době jsme nic nestandardního v dokumentaci nezjistili.
Martin Štemberka
předseda Českého báňského úřadu

Odborníci se domnívají, že se na místo tragédie dostanou v řádu týdnů až několika měsíců. Do uzavřeného požářiště se nyní napouší dusík, který se do dolu přivádí z Nové huti jako odpad z technologického procesu. „Hodinově se napouští až 4000 kubíků dusíku,“ dodal Martin Štemberka.

V dole se opět těží

Výbuch metanu a následný požár nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků a jeden Čech. Dva muži jsou stále v nemocnici, jeden z nich je v kritickém stavu. V severní lokalitě Dolu ČSM byla minulý týden ve čtvrtek obnovena těžba.

Horníci fárají do zbývajících částí, které nebyly zasaženy neštěstím. Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů 23. prosince, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Po výbuchu se v médiích objevily spekulace o manipulacích s čidly metanu, společnost OKD se proti takovým tvrzením ohradila. Na české účty pro pozůstalé obětí důlního neštěstí už přišlo zhruba pět milionů korun.

Důl ČSM je součástí těžební společnosti OKD, jejímž majitelem je stát prostřednictvím státního podniku Prisko.  Nachází se ve východní části karvinské pánve v katastrech obcí Stonava, Albrechtice, Chotěbuz a pod Karvinou. Člení se na oblast Sever a Jih. Těží se tam od prosince 1968. V roce 1990 byl vyčleněn z koncernu OKD a po privatizaci se stal součástí firmy Českomoravské doly. V roce 2005 se jako poslední funkční důl této firmy vrátil pod společnost OKD. Velké investice poté prodloužily životnost závodu.