Pětadvacet lidí, kteří v květnu přerušili v Brně divadelní představení, dostalo pokuty

Radnice městské části Brno-střed pokutovala dvacet pět lidí, kteří v květnu přerušili kontroverzní divadelní hru Naše násilí a vaše násilí. Členové nebo příznivci hnutí Slušní lidé tehdy obsadili jeviště během představení a bránili hercům v produkci. Výši pokut radnice nezveřejnila, maximální výše je 20 tisíc korun.

Předseda Slušných lidí Zdeněk Pernica v zaslaném vyjádření uvedl, že členové hnutí jsou na svůj čin hrdí a udělali by ho znovu, případně i razantněji.

Radnice vyhodnotila přerušení představení Naše násilí a vaše násilí jako přestupek proti občanskému soužití, kterého se podle mluvčí Úřadu městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové osoba dopouští vůči jinému schválností.

„Vydali jsme rozhodnutí o vině a uložili správní trest formou příkazu všem dvaceti pěti účastníkům řízení. Příkaz je v současné době doručován a některým obviněným byl už doručen,“ řekla Kateřina Dobešová. Část obviněných podala proti příkazům odpor. Přestupkové řízení bude pokračovat.

Někteří podle ní příkaz přijali a odpor nepodávali, těm pokuta zůstane. Přesná čísla ale neznala i proto, že úřad nemá ještě všechny doručenky. „Až je budeme mít, předvoláme účastníky řízení, kteří podali odpor, k ústnímu jednání,“ dodala mluvčí radnice.

V inscenaci Naše násilí a vaše násilí chorvatského režiséra Olivera Frljiče pobouřily část lidí scény, v nichž například herec ztělesňující postavu Ježíše znásilňuje muslimskou ženu nebo si v jiné scéně vytahuje herečka českou vlajku z přirození. Uvedení této i další hry provázely protesty, vyvrcholily pokusem hnutí Slušní lidé produkci hry zabránit.

Na Slušné lidi podala trestní oznámení bývalá ústavní soudkyně a nynější senátorka Eliška Wagnerová (nez. za Zelené). Policie přijala v souvislosti s kontroverzní hrou skoro dvacet trestních oznámení, u žádného ale neshledala trestný čin.

Kardinál Duka podal žalobu na divadlo

Kardinál Dominik Duka zase kvůli hře podal žalobu na Národní divadlo Brno, které uvedlo hru na festivalu Divadelní svět Brno, i na Centrum experimentálního divadla, které poskytlo prostory. Dukovi se nelíbila ani další hra Prokletí, v níž je například socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

Uvedení obou her provázely protesty. Někteří politici vyzvali ještě před festivalem, aby divadlo hry neuvedlo. Další zvažovali festivalu zkrátit peníze. Brno nakonec peníze poskytlo i s Jihomoravským krajem, který však omezil jejich použití na všechny hry vyjma těchto dvou kontroverzních.