Policie zamítla 19 trestních oznámení na kontroverzní divadelní hru v Brně. Žalobu podal i kardinál Duka

Žalobu kvůli kontroverzním divadelním hrám podal i kardinál Duka (zdroj: ČT24)

Kvůli kontroverním divadelním představením Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče, která v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno 2018, dostala policie celkem 19 trestních oznámení. Ani jedním z nich se ale nebude zabývat – nejde podle ní o trestný čin. Žalobu podal i kardinál Dominik Duka. Má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud.

„Po důkladné analýze materiálů včetně zhlédnutí a vyhodnocení kompletního záznamu hry a konzultaci se státním zastupitelstvím vyšetřovatel došel k závěru, že ve věci nejde o trestný čin. Všichni oznamovatelé jsou postupně vyrozumíváni,“ uvedl komisař Pavel Šváb z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo v průběhu divadelního představení. Představitelé hnutí Slušní lidé vtrhli na jeviště a blokovali další průběh představení. Toto hnutí pak také podalo trestní oznámení.  

 Aktivisté z řad hnutí, kteří hru narušili, jsou podezřelí z přestupku. „Policisté věc vyhodnotili jako podezření z přestupku a všech 25 osob oznámili správnímu orgánu,“ doplnil Šváb.

Kardinál Duka: Obě inscenace se dotkly mých práv zaručených Listinou

Kvůli představení podal žalobu také kardinál Dominik Duka, uvedly to Lidové noviny. Dukova žaloba míří na Centrum experimentálního divadla, jež spravuje mimo jiné Divadlo Husa na provázku, které hry uvedlo. Podání přijal Městský soud v Brně. 

Podle Duky se obě inscenace hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod. Dukova žaloba zmiňuje útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání či na právo na důstojnost a čest. Má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud. 

Ředitele Centra experimentálního divadla Brno Miroslava Oščatku kardinálova žaloba zaskočila. Festival každý rok pořádá Národní divadlo Brno, které spolupracuje s dalšími brněnskými divadelními scénami. Obě inscenace se odehrály v Huse na provázku, která pod CED spadá.

„My jsme byli pouze spolupořadatelem, takže je to cíleno vedle. Nevím, nakolik je pan Duka informovaný a proč je to proti našemu divadlu. Nicméně doufám a věřím, že ten soud rozhodne v náš prospěch,“ řekl Oščatka.

Obě hry chorvatského režiséra Olivera Frljiče se dotýkají náboženských témat. V inscenaci Naše násilí a vaše násilí znásilňuje postava ztělesňující Ježíše muslimku a herečka si vytahuje z přirození českou vlajku, v Prokletí je zase socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

Obě hry vyvolaly pozdvižení i na brněnském magistrátu. Vymezil se proti nim i náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Právě lidovci v čele s Hladíkem se snažili vymazat inscenaci Naše násilí a vaše násilí z programu festivalu.