Protest proti kontroverznímu divadelnímu představení v Brně. Výtržnost nebo sbírání politických bodů

Senátorka Eliška Wagnerová podala kvůli  výtržnostem na sobotním divadelním představení Naše násilí a vaše násilí trestní oznámení. Představení muselo být přerušeno kvůli protestům hnutí Slušní lidé. Ředitel divadla kritizuje liknavost policistů, podle něj měli zasáhnout dříve. Policie podle městského ředitele Martina Kotlana situaci kolem představení ale nepodcenila. Jestli ji podcenil někdo jiný, nechtěl komentovat.

„Už v sobotu jsem se rozhodla, že podám trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli  jednání tlupy tzv. slušných lidí v Divadle na Provázku,“ píše senátorka Eliška Wagnerová na svém profilu na Facebooku.  Případ je podle ní precedentní a měl  by být velmi pečlivě prošetřen.

Bylo by velmi znepokojivé, pokud by měl být dán prostor někomu, kdo chce nám ostatním diktovat, jaké divadlo, knihy, filmy atd. smíme sledovat, číst atd. a jaké nikoliv….
Eliška Wagnerová
senátorka (nestr. za SZ)

Představení Naše násilí a vaše násilí, ve kterém herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku nebo herečka vytahuje z přirození českou vlajku, přináší podle tvůrců pohled na Evropu překvapenou migrační krizí a nahlížení na oběti terorismu v Evropě a na Blízkém východě. Proti sobotnímu představení protestovalo několik skupin, členové Slušných lidí přerušili představení vstupem na jeviště. Incident musela řešit policie.

Ředitel divadla: Policie zasáhla pozdě

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser ale policejní zásah kritizuje. Podle něj měli policisté zasáhnout dříve. Podle městského policejního ředitele Martina Kotlana situaci kolem představení policie nepodcenila. Jestli ji podcenil někdo jiný, nechtěl komentovat.

„Organizátoři mohli uplatnit 'právo pána domu' a některé diváky vůbec nevpustit dovnitř,“ naznačil Kotlan. Příznivci radikálně pravicového hnutí Slušní lidé, kteří později vstoupili na jeviště a hru přerušili, byli jasně identifikovatelní, většina jich měla modrá trička s názvem a logem hnutí.

Když se policisté před budovou divadla dozvěděli, že radikálové jsou na jevišti, stále pokládali situaci především za zodpovědnost pořadatelské služby. „Ujistili jsme se, že tam nedochází k žádnému fyzickému napadání, škodám na majetku, výslovně jsme se ptali na to, jestli tam nedošlo k žádnému zranění, a hlavně také jestli herci, kteří jsou účastní na jevišti, mohou odejít v případě, že odejít budou chtít,“ popsal Martin Kotlan.

Policie legitimovala dvacet šest lidí. Případ bude zřejmě šetřit jako přestupek proti veřejnému pořádku. Musí ale ještě analyzovat videozáznam. 

Organizátoři nesmí představení zaplatit z krajské dotace

Na situaci reagoval i Jihomoravský kraj. Festivalu sice chce poslat slíbenou dotaci milion korun, nesmí jít ale na kontroverzní představení. Vedle hry Naše násilí a vaše násilí také na hru Prokletí, ve které se například objeví socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem, ale také v ní herečka motorovou pilou porazí kříž.

„V žádném případě se nejedná o cenzuru. Nic nezakazujeme ani nedoporučujeme, ale vzhledem k hospodaření s veřejnými prostředky bychom rádi podporovali projekty, které nerozdělují společnost nebo nevyvolávají negativní emoce. Jinak se koncept festivalu jeví jako dobrý, ty dvě hry to ale nesplňují,“ objasnil hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Obě inscenace režíruje chorvatský režisér Oliver Frljič. Prokletí se dotýká témat jako zneužívání dětí kněžími, umělé přerušení těhotenství nebo postavení žen ve společnosti. I čtvrteční představení se pokusila narušit skupina z hnutí Slušní lidé, která se snažila dostat do zamčeného sálu. 

Proti hře Naše násilí a vaše násilí se vyjádřil i kardinál Dominik Duka. Lidem, kteří protestovali, vyjádřil podporu.

S povděkem kvituji, že se blasfemická hra v Brně nedočkala ohlasu. Vnímám ty, kteří se peticí a u soudu proti hře postavili. Nejedná se tu o svobodu slova, ale její laciné zneužití k urážkám víry.
kardinál Dominik Duka
twitterový účet @dominikduka

Šlapal: Ať hrají, pokud najdou publikum, ale za své

Milionovou podporu festivalu jako celku by nedali zástupci většiny politických stran z koalice i opozice vyjma klubu Zelených s Piráty. Hlasování by nepodpořili hejtmanovi náměstci Roman Hanák, Marek Šlapal (oba ČSSD) ani náměstkyně Taťána Malá (ANO) nebo opoziční Roman Celý (KDU-ČSL), Jiří Crha (ODS) a Jan Hrnčíř (SPD).

Náměstek hejtmana Marek Šlapal by, stejně jako Taťána Malá, festival podpořil za předpokladu vynětí obou her. „Ať se hrají, pokud najdou publikum, ale za soukromé zdroje. Svoboda umění musí unést svobodu kritiky,“ řekl Šlapal.

„Necítím se být oprávněná jako cenzor, ale hanobení státního symbolu mi přijde za hranou,“ vysvětlila Taťána Malá. Obdobně mluví i bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD), který počin s vlajkou nazval jako hanobení. Dotaci celému festivalu by nepodpořil, pro vynětí her ruku zvedne. Stejný krok udělá i Jiří Crha z ODS. Naopak podporu festivalu s hrami nebo bez nich nevyjádří podle Jana Hrnčíře SPD.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser řekl, že náklady na obě představení se u každého pohybují v jednotkách stovek tisíc korun. „Pokud s nimi mají zastupitelé kraje problém, nebude pro nás nic složitého je vyúčtovat z grantu ministerstva kultury, které nám dalo dva miliony korun,“ řekl ředitel divadla.

Vokřál: Slušní lidé sbírají politické body

Počínání Slušných lidí, kteří představení Naše násilí a vaše násilí narušili, brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) označil za sbírání politických bodů. Hnutí totiž na jaře ohlásilo záměr kandidovat v podzimních komunálních volbách. 

„Myslím si, že je to nechutné zviditelňování se před volbami a myslím si, že to s křesťanským postojem nemělo nic společného,“ řekl Vokřál.

„Samozřejmě tím, že se takto vyjádřili v divadle, získávají mediální prostor, to jim také umožňuje oslovovat určité voličské skupiny,“ vysvětlil politolog Miroslav Mareš.

Tatáž skupina na sebe upozornila už loni v září, když překryla modrou plachtou legendární růžový tank, který byl v Brně součástí výstavy Kmeny 90. Podle nich byl barevný tank výsměchem všem hrdinným osvoboditelům a odbojářům.

Jejich první akcí byl o rok dřív pochod ulicemi Brna jako lov na náměstka primátora Hollana (Žít Brno). Členové hnutí rozvěsili nad vozovku v rušných brněnských ulicích reklamní plachty s fotografií nahého Hollana s přikresleným hitlerovským knírkem i s jeho telefonním číslem a označili ho za viníka komplikací v automobilové dopravě v Brně.

  • Politické hnutí založené v roce 2016 v Brně původně pod jménem HNUTÍ DOST
  • Od 1. listopadu 2016 působící pod současným názvem Slušní lidé
  • Program hnutí je spojen s komunálními tématy města Brna, hlásá boj proti klientelismu, neexistenci územního plánu a koncepci dopravy
  • Hnutí používá pro svoji prezentaci sociální sítě
  • Předseda hnutí je Zdeněk Pernica, boxer pod přezdívkou Gaunny
  • Ministerstvo vnitra hnutí v roce 2017 zařadilo na seznam extremistických organizací, přičemž ve zprávě uvedlo, že „personální substrát skupiny tvoří mimo jiné i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí“. Hnutí za to počátkem října téhož roku podalo na ministerstvo žalobu a dožadovalo se omluvy
  • Na jaře 2018 hnutí dostalo pokutu za nezveřejnění svého transparentního účtu
  • zdroj: wikipedia.org