Růžový tank odjel z Brna se zlatým symbolem dolaru

Noční odvoz růžového tanku z Brna (zdroj: ČT24)

Legendární růžový tank po čtyřech měsících zmizel z Brna. V noci se vrátil do Vojenského technického muzea v Lešanech. Byl součástí výstavy s názvem Kmeny 90, kterou pořádá Moravská galerie. Tanku se nevyhnuly vandalské útoky. Poslední těsně před převozem do Prahy, kdy ho někdo stihl posprejovat zlatým symbolem dolaru.

Růžový tank ověšený transparenty
Zdroj: Pavel Weber/ČTK

Tank, který za socialismu stál na pražském Smíchově jako vzpomínka na osvobození Prahy Rudou armádou, dostal růžový nátěr v roce 1991 od tehdejšího studenta Vysoké školy uměleckoprůmyslové Davida Černého. Po vrácení do původního stavu jej znovu natřela růžovou barvou skupina poslanců Federálního shromáždění. 

V Brně byl instalovaný před Červeným kostelem jako artefakt výstavy věnované subkulturám devadesátých let a v noci na středu místo plánovaně opustil. Noční hodiny pro převoz zvolili muzejníci záměrně, protože nechtěli zatěžovat dopravu. Kvůli nakládce stroje se musela na hodinu a půl uzavřít silnice mezi kostelem a Fakultou sociálních studií.

Tank byl středem pozornosti a budil emoce

Růžový tank po dobu svého brněnského pobytu budil značnou pozornost – a různorodé emoce. Někdo ho například překryl modrou plachtou s nápisem Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se k akci následně přihlásilo na Facebooku. Členové brněnského vojenského klubu zase část tanku přemalovali nazeleno. Těsně před převozem ho dokonce někdo stihl posprejovat zlatým symbolem dolaru.

Pomalovaný tank
Zdroj: MP Brno

Vandala hledá policie

Poškození tanku zjistili strážníci při pravidelné kontrole prostranství. „Na boku obrněného vozidla objevili symbol amerického dolaru o rozměru jeden krát půl metru, vyhotovený zlatou barvou,“ řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Strážníci přivolali hlídku státních policistů a případ jim předali. Mluvčí řekl, že dohledové centrum strážníků poskytne policistům i kamerové záznamy z nejbližšího okolí, které by mohly přispět k odhalení autora symbolu na tanku.