Policie vnímá vpád Slušných lidí na jeviště jako přestupek. Šéf divadla varuje před fašismem

Policie bude řešit případ sobotního narušení divadelní inscenace se znásilňujícím Ježíšem, proti níž přímo na jevišti protestovali aktivisté, jako přestupek. Ředitel divadla kritizuje liknavost policistů; podle něj měli zasáhnout okamžitě, jakmile členové hnutí Slušní lidé vstoupili na pódium. Aktivisté vzkázali, že příště bude jejich reakce „ještě důraznější“.

Martin Glaser – ředitel Národního divadla Brno i festivalu, v rámci kterého se představení konalo – označil sobotní narušení hry Naše násilí a vaše násilí režiséra Olivera Frljiče za překročení hranic a varovný signál společenského vývoje. Incident mu připomněl nástup fašismu.

„Brněnští náckové“ podle Glasera chtěli vzít spravedlnost do vlastních rukou. „Snaha zakazovat nějaké umění je vždy něco nebezpečného,“ zdůraznil.

Hnutí Slušní lidé, jehož příznivci hru narušili, vzkázali na své facebookové stránce, že nechtějí, aby se podobné provokace v Brně v budoucnu konaly. „A naše reakce bude ještě důraznější. Nechceme, aby se podobné prasárny platily z našich daní. Vždyť nemusíte být věřící, a pokud nejste úchyl, je vám z takového 'představeni' zle,“ napsali. Slibují také na podzim, tedy po komunálních volbách, vyhodit ředitele Glasera.

Hnutí vzniklo v roce 2016, ministerstvo vnitra jej označuje za extremistické. Slušní lidé na něj kvůli tomu podali žalobu.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) považuje incident za smutné sbírání bodů do voleb. „O předpokládaném vyjádření protestu, vzhledem k charakteru hry, jsem věděl. Forma protestu ale odpovídá 'slušným' lidem a Pernicovi. Co jiného se dá jiného od nich čekat,“ uvedl Vokřál. Boxer Zdeněk Pernica je předsedou hnutí. 

Policisté si prohlédnou záznam

Policisté v sobotu večer zjistili totožnost 19 lidí, kteří při představení v divadle Husa na provázku koordinovaně vyšli na pódium.

Policie také podle policejního mluvčího Pavla Švába projde záznamy z divadelního sálu, aby zjistila, zda někdo nepřekročil meze přestupku a zda nevznikne podezření ze spáchání trestného činu. Případ policie předá zřejmě příští týden přestupkové komisi. Nejprve musí událost administrativně zpracovat, což několik dní potrvá, řekl Šváb.

Glaser se ale domnívá, že policie měla zasáhnout už v situaci, kdy na jeviště koordinovaně vstoupila skupina aktivistů a začali herce natlačovat ke stěně. Podle šéfa festivalu „přece nelze čekat, až někdo začne něco ničit nebo dojde k násilí“.

Herci, kteří v představení účinkují, jsou podle Glasera na různé protesty zvyklí i z jiných měst, kde hostovali. Kdykoliv se ale něco začalo dít přímo v sále, okamžitě prý zasahovala policie. Postup brněnských policistů označil Glaser za liknavý. Antikonfliktní tým podle něj do sálu vstoupil až po mnoha telefonátech a žádostech. Glaser s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění Petrem Oslzlým také osobně šli za velitelem zásahu.

Hostující inscenace byla součástí festivalu Divadelní svět Brno. Pořádá jej Národní divadlo Brno. Herci byli cizinci, většinou muslimové. Inscenace, v jejíž závěrečné scéně Ježíš sestoupivší z kříže znásilňuje muslimku, budila vášně už předem. Hra se mimo jiné zabývá vztahem Západu k Blízkému východu a jeho obyvatelům.

Lidé nespokojení s inscenací dupali, hvízdali a házeli na jeviště zmačkané vstupenky. Poté vtrhli na jeviště, které v sále Husy na provázku není nijak oddělené od hlediště. Někteří se také hádali s ostatními diváky, kteří žádali, aby představení pokračovalo.

Zmatky trvaly asi hodinu. Podle Švába byli policisté připravení v blízkosti divadla. Neměli informace o násilném jednání. Uvnitř byla bezpečnostní služba zajištěná pořadateli. Podobně tomu bývá například při fotbalových zápasech, kdy policie zůstává mimo stadion a zasahuje až v případě nutnosti, kdy pořadatelská služba na situaci nestačí.