Kupony pražské dopravy bude nově možné nahrát i na platební kartu nebo In Kartu ČD

Cestující Pražské integrované dopravy (PID) si budou moci od pondělí 27. srpna nově nahrát jízdní kupony i na své bezkontaktní platební karty nebo In Kartu Českých drah. Kupon už tak nebudou muset chodit aktivovat do stanice metra k validátoru. Takzvaná virtuální Lítačka vyšla na asi čtyřicet milionů korun. Vznikla rovněž nová mobilní aplikace PID Lítačka.

„Výhodou této virtuální verze je, že cestující budou mít jeden systém a zjednoduší se cestování, zvýší komfort a budou si moci vybrat, zda mít kartu plastovou (Lítačku), nebo nahrát kupon na kartu Visa či Mastercard nebo In Kartu Českých drah,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Na karty bude možné nahrát kupony s délkou od jednoho měsíce do jednoho roku. Odpadne navíc dosavadní nutnost zajít aktivovat kupon k validátoru v metru. To umožní ukládání údajů o jízdném v on-line systému, kde se kupony aktivují automaticky po jejich zakoupení na novém e-shopu na pidlitacka.cz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Upozornění na konec platnosti i správa více účtů

V e-shopu půjde nakoupit jízdné dle vybraných pásem včetně kalkulace ceny nebo nahrát kupon na příslušný nosič. Lidé si také v případě zájmu nastaví upozornění na konec jeho platnosti. Upozornění dostanou buď formou SMS, nebo e-mailem.

Pokud se rozhodnou po zakoupení kuponu přejít například z Lítačky na platební kartu, budou moci nosič změnit. Přes jednu registraci pak bude možné spravovat více účtů. Rodiče se tak budou moci starat i o účet svého potomka.

  • Kupony s délkou od jednoho měsíce do jednoho roku bude možné od 27. srpna nahrát na bezkontaktní bankovní karty Visa a Mastercard nebo na In Kartu ČD. Odpadne tím nutnost zajít aktivovat kupon k validátoru v metru.
  • Pokud se lidé rozhodnou po zakoupení kuponu přejít například z Lítačky na platební kartu, budou moci nosič změnit.
  • Nová mobilní aplikace PID Lítačka začne fungovat od 1. září. Umožní nákup jednorázového jízdného, a to i v předstihu, přeposílání jízdenky třetí osobě nebo vyhledání spojení včetně výluk. Kupony ale zatím do aplikace nahrát nepůjdou. 
  • Od 1. listopadu už na Opencard nebude možné nahrávat kupony. 

Součástí nového systému je rovněž nová mobilní aplikace PID Lítačka, která začne fungovat od 1. září a nahradí dosavadní aplikaci PID Info. Nově umožní nákup jednorázového jízdného, a to i v předstihu, přeposílat jízdenku třetí osobě, vyhledat spojení včetně výluk a nabídne přehled o parkovištích P+R.

Provozní náklady projektu budou tři miliony korun měsíčně. Podle ředitele firmy Operátor ICT Michala Fišera dosud v Česku obdobný systém nevznikl. Zkušenosti a systém chce proto firma nabízet také ostatním městům a regionům v zemi.

Od listopadu nebude možné nahrát kupon na Opencard

Ruku v ruce s výše popsaným půjde postupné ukončení Opencard, která město vyšla na asi 1,7 miliardy korun. Lidé si je budou moci od začátku září měnit za Lítačky a od 1. listopadu na ně již nebude možné nahrávat kupony. Nyní je mezi cestujícími ještě asi 240 tisíc karet Opencard.