Muž připravil firmu FAU o 16,5 milionu. Podle žalobce nezaplatil za pohonné hmoty

Muž měl okrást firmu FAU (zdroj: ČT24)

Z podvodu, krádeže a zpronevěry se před Krajským soudem v Ostravě zpovídá muž, který měl mimo jiné opavskou firmu FAU připravit o bezmála 16,5 milionu korun. „Obžalovaný jakékoliv nezákonnosti odmítá,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Podle žalobce muž potřeboval desítky milionů korun na zaplacení kauce, díky níž mohl získat koncesi k obchodování s pohonnými hmotami. Peníze ale podle žalobce získal podvodem, když ze společnosti FAU odebral pohonné hmoty za více než 16 a půl milionu a obratem je prodal.

„Vzápětí poslal na účet celníků dvacet milionů a zaplatil tak požadovanou kauci. Nezaplatil už ale samotné FAU, která po něm začala dluh vymáhat,“ dodal Jiří Loučka s tím, že obžalovaný následně svou zadluženou firmu zrušil a nechal si od celníků vrátit dvacet milionů.

Do pokladny FAU ale nic neodvedl. Hrozí mu za to pět až deset let vězení.

Pobyt za mřížemi hrozí i šéfovi FAU

Vězení hrozí také Vojtěchu Csabimu, který firmu FAU ovládal. Podle policistů společně s dalšími patnácti obviněnými dluží na DPH přes dvě stě milionů. Dalších 800 milionů má společnost FAU Vojtěcha Csabiho dlužit na jiných daních.

Na veřejnosti se jméno firmy objevilo loni, když firma skončila po zásahu úředníků v konkurzu. O firmě FAU hovořil na nahrávce zveřejněné na internetu i designovaný premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ale opakovaně odmítl, že by postup úředníků ovlivňoval. Firmě FAU v areálu společnosti Precheza z holdingu Agrofert patřil sklad pohonných hmot.