Kauza zajišťovací příkazy: Nejvyšší správní soud podpořil firmu FAU proti Finanční správě

Finanční správa prohrála spor s opavskou firmou FAU. Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek zamítl kasační stížnost Odvolacího finančního ředitelství proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který zrušil zajišťovací příkazy vydané na tuto firmu. Vyplývá to z jeho webu, o rozsudku informoval server IHNED.cz. Firma FAU, která po vydání zajišťovacích příkazů zkrachovala, měla sklad v areálu chemičky Precheza ze skupiny Agrofert.

Úředníci po firmě FAU v podstatě vymáhali DPH za jeden obchod dvakrát. Podle iHNED.cz žádali po firmě jako po ručiteli nejprve 200 milionů korun, tentýž den dalšími příkazy 218 milionů.

Krajský soud posléze označil zajišťovací příkazy za nezákonné, jeho verdikt nyní potvrdil Nejvyšší správní soud.

Odvolací finanční ředitelství spolu s kasační stížností podalo žádost o přiznání odkladného účinku. Poukázalo na to, že po zrušení zajišťovacích příkazů krajským soudem je nutné peníze vrátit, hrozí také povinnost uhradit případnou škodu. Úřad se obával, že z firmy už později peníze nevymůže, i kdyby se ukázalo, že jeho postup byl správný. Nejvyšší správní soud už dříve žádosti nevyhověl.

  • Zajišťovací příkaz je jedním z institutů finanční správy proti potenciálním neplatičům daní.
  • Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. 
  • Správce daně však musí mít podle daňového řádu vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost bez použití zajištění byla po vyměření uhrazena.
  • Zdroj: ČTK

 „Nejvyšší správní soud dnes potvrdil, že exekuce byla nezákonná,“ citoval iHNED.cz právního zástupce FAU Alfréda Šrámka. „Je to otevření cesty k náhradám škody. V okamžiku zahájení exekuce měla firma hodnotu převyšující miliardu korun,“ dodal.

Paralelně dostal soud na stůl ještě kasační stížnost Generálního ředitelství cel, která také neuspěla u Krajského soudu v Brně. V této věci zřejmě NSS ještě nerozhodl.

Spor o roli Andreje Babiše

Zmínka o likvidaci společnosti FAU zazněla na nahrávce zveřejněné v srpnu na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman a podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu šéfa hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše.

Obchodník s pohonnými hmotami FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který Babišovi patřil. Babiš holding později převedl do svěřenských fondů.

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká na nahrávce Babiš, který se má aktuálně stát novým premiérem. Není jasné, kdy a s kým na ní mluví.

Andrej Babiš už dříve popřel, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu. Finanční správa podle svého vyjádření pracuje samostatně na základě vlastní analytické činnosti, a nikoliv na základě zadání.