Sobotka chce prošetřit postup daňové správy v kauze FAU. Podle nahrávky si na firmu došlápl Babiš

Premiér žádá prověření kauzy, Babiš zneužití Finanční správy odmítá (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádá ministra financí Ivana Pilného (ANO) o kontrolu postupu daňové správy v souvislosti s opavskou firmou FAU, která skončila v konkurzu. Na internetu se totiž objevila nahrávka, jež naznačuje, že na daňovou správu tlačil šéf hnutí ANO a exministr financí Andrej Babiš. Ten ale reagoval s tím, že během svého působení v čele ministerstva finanční a celní správu neúkoloval.

Podle premiéra je třeba prověřit, zda postup byl v souladu se zákonem a že ministerstvo financí nezasahovalo do činnosti daňové správy v rozporu se zákony. Sobotka odešle Pilnému dopis, ve kterém ho požádá o kontrolu. Očekává všechny potřebné informace do 30 dnů.

„Dnes mu odešlu dopis, ve kterém bych ho chtěl požádat o kontrolu celé věci z pohledu postupu daňové správy, aby bylo zřejmé, jestli daňová správa postupovala v souladu se zákony, jak to bylo s opatřeními, které realizovala daňová správa, a požádám ho také, aby prověřil, jestli vedení ministerstva financí jakýmkoli způsobem zasahovalo v rozporu se svými kompetencemi do činnosti daňové správy,“ uvedl Sobotka.

Události, komentáře: Sobotka chce prošetřit postup daňové správy v kauze FAU (zdroj: ČT24)

Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka existuje velké podezření, že v případě insolvence opavské firmy FAU byla zneužita státní instituce pro likvidaci hospodářského konkurenta.

Ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že by o prověrce daňové správy měla být informována vláda, případně i veřejnost. Policie a státní zástupci by prý měli sami chtít vyšetřit, zda jsou nahrávky skupiny Šuman pravé, případně zda jde o sestříhané kousky zvukového záznamu. Podobně se vyjádřili i další politici. 

Babiš na nahrávce zmiňuje i podnikatele Pitra

Nahrávka byla zveřejněna v neděli na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš na nahrávce, která má necelou minutu. Není jasné kdy a s kým na ní Babiš mluví.

Do insolvence se FAU dostala loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Babiš byl tehdy ministrem financí. FAU má sklad v areálu Prechezy, která patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babišovi patřil.

„Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům,“ uvedl také Babiš na nahrávce.

Zmínil i podnikatele Tomáše Pitra, který byl zmiňován v souvislosti s obchody FAU v médiích. „Teďka to koupil Pitr a samozřejmě jdeme po nich. Je to zločinecká banda, která dluží státu na daních asi 200 milionů korun,“ řekl Babiš na nahrávce.

Podle Babiše měli správci daní ke krokům proti zadlužené FAU vážné důvody

Šéf ANO v pondělí odmítl, že by během svého působení v čele ministerstva úkoloval finanční a celní správu. Podle něj měli správci daní ke krokům proti zadlužené firmě vážné důvody, uvedl v rozhovoru pro iHNED.cz. 

Dodal, že podle dostupného veřejného rejstříku firma FAU skončila v konkurzu. „Celkově dluží věřitelům miliardu a 27 milionů, z toho finanční a celní správě cca 830 milionů. Takže předpokládám, že finanční správa měla jasný důvod, proč si zajistila část peněz,“ uvedl Babiš. 

Podle daňového experta může nahrávka naznačovat porušení daňové mlčenlivosti. Pokud byla pořízena předtím, než se firma FAU dostala do insolvence, tak je podle něj velice pravděpodobné, že někdo z Finanční správy porušil mlčenlivost.

„Bylo by zajímavé zjistit, ze kterého data ta nahrávka je. Bývalý ministr financí tam mluví celkem konkrétně o dluhu na DPH a dokonce se tam vyslovuje i k nějaké částce. A jestli to bylo ještě předtím, než ta informace prosákla na veřejnost, tedy než se firma dostala do insolvence, tak je velice pravděpodobné, že někdo z Finanční správy porušil mlčenlivost,“ uvedl Jiří Žežulka ze společnosti Apogeo.

Přitom k informacím z živých kauz by podle něj neměl mít přístup ani samotný ministr financí. Právě to v pondělním prohlášení zdůrazňuje i Finanční správa: „Finanční správa pracuje samostatně na základě vlastní analytické činnosti, a nikoliv na základě zadání. V jednotlivých případech je vázána mlčenlivostí a žádné informace třetím osobám, tedy ani ministru financí neposkytuje.“

Podle Žežulky může kauza kolem FAU souviset s jednáním firmy ještě před příchodem Babiše na ministerstvo: FAU totiž dříve obchodovala s pohonnými hmotami a obchodování s nimi bylo v hledáčku Finanční správy zhruba od roku 2011.

Soud označil výklad daňových orgánů za absurdní

Podle Hospodářských novin se na společnost FAU nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. Jenomže FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Mezitím ale finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů. „Nabyla totiž dojmu, že firma FAU, kterou podezřívala ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí. Následovala okamžitá exekuce a firma skončila v konkurzu,“ uvedly Hospodářské noviny.

Krajský soud v Ostravě ovšem nedávno potvrdil, že obchodník FAU neuváděl zboží do volného oběhu, tudíž spotřební daň nemusel platit. Výklad, jímž se daňové orgány snažily obhájit vymáhání spotřební daně, označil za absurdní. Majitelé firmy FAU budou podle HN po státu žádat náhradu škody.

Ministerstvo financí: Kvůli zajišťovacím příkazům důkladná analýza

Ministerstvo financí ale upozorňuje, že postup finanční správy teď řeší Nejvyšší správní soud: „Je tedy zřejmé, že jakékoliv další šetření by bylo vlamováním se do otevřených dveří, zejména, nemá-li ministr financí ze zákona přístup k detailům jednotlivých daňových řízení,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec v reakci na Sobotkovu výzvu.

Ministerstvo se podle něj shoduje s premiérem v tom, že je žádoucí podrobit systém zajišťovacích příkazů důkladné analýze, která má vyhodnotit, zda nastavené postupy finanční správy fungují správně. „Z tohoto důvodu ministr financí Ivan Pilný ihned po svém nástupu uložil generálnímu řediteli Generálního finančního ředitelství Martinu Janečkovi do konce srpna zpracovat příslušnou analýzu,“ dodal mluvčí.