Finanční správa zveřejnila materiál z kontroly FAU. Trvá na tom, že šlo o daňový podvod

Události ČT: Správa zveřejnila materiál z kontroly FAU. Opakuje, že šlo o daňový podvod (zdroj: ČT24)

Vláda ještě do voleb dostane od ministerstva financí analýzu, v jakém rozsahu Finanční správa využívá zajišťovacích příkazů. Její součástí má být i informace o firmě FAU. Dohodli se na tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Ivan Pilný (ANO). Kritici varují, že zajišťovací příkazy úřad může zneužívat k likvidaci firem. V případě firmy FAU je správa už zbavena mlčenlivosti a zveřejnila materiál z kontroly. Úředníci opakují, že šlo o daňový podvod a museli zasáhnout.

Finanční správa v poslední době čelí nařčení, že zajišťovací příkazy příliš využívá a likviduje tak i poctivé podnikatele. V posledních dnech se o zajišťovacích příkazech začalo mluvit v souvislosti s opavskou společností FAU. Finanční správa čelí podezření, že firmu chtěla účelově zlikvidovat. 

Firma FAU skončila poté, co jí finanční úřad zajišťovacími příkazy obstavil majetek. Její sklad pohonných hmot je od loňského září zavřený. „Daňová exekuce vedla k likvidaci společnosti FAU. V podstatě během 24 hodin,“ uvedl advokát firmy FAU Přerov Alfréd Šrámek.

Minulý týden firma zprostila finanční správu ve svém případě mlčenlivosti a daňoví úředníci teď zveřejnili podrobnosti. „Daňovému subjektu bylo prokázáno, že mohl a měl vědět, že se účastní podvodného jednání. Nebyl mu proto uznán nárok na odpočet daně z přijatých plnění od daňových subjektů,“ stojí ve zprávě.

„Je vidět, že tam jsou doopravdy závažná zjištění, která důvodnost konání finanční správy jednoznačně obhajují,“ prohlásil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. 

Místo jednoho dodavatele několik firem

Finanční správa tedy nyní popsala, jak měl podvod probíhat. Zatímco od ledna do dubna 2013 nakupovala firma FAU pohonné hmoty jen přes jednoho dodavatele, od května do října 2013 už putovaly dokumenty přes pět firem. První z tuzemských účastníků obchodního řetězce DPH do státního rozpočtu neodvedl a následující český subjekt ji nárokoval formou odpočtu daně.

Případ FAU
Zdroj: ČT24/Finanční správa
Případ FAU
Zdroj: ČT24/Finanční správa

Jenže postup finanční správy označil letos v červenci ostravský krajský soud za zčásti nezákonný. Nelíbilo se mu, že firma FAU musela DPH ve výši 200 milionů zaplatit dvakrát – poprvé jako poplatník, podruhé jako ručitel. „Soud má za vyloučené, aby tentýž subjekt platil daň z přidané hodnoty z téhož obchodního případu dvakrát,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

Na Babiše padlo podezření z využití správy

Tvrdý zásah úředníků si naopak pochvaloval bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) na tajně pořízené nahrávce, která byla zveřejněna na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. „Ti naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavený účty. No a samozřejmě jdeme po nich, protože to je zločinecká banda, která dluží státu 200 milionů,“ zaznělo na nahrávce.

Do insolvence se FAU dostala v době, kdy byl Babiš ministrem financí. FAU má zároveň sklad v areálu Prechezy, která patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babišovi patřil.

Události, komentáře: Spor o zajišťovací příkazy (zdroj: ČT24)

„Já osobně mám velké podezření, že ministr financí používal finanční správu tak, jak neměl, to znamená v rámci konkurenčního boje,“ řekl předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Babiše je to ale nesmysl. „Já jsem nikdy nezasahoval do finanční správy ani celní správy,“ řekl šéf hnutí ANO.

Současný ministr financí Ivan Pilný uvedl, že „daňová správa je nezávislá a za mého působení to tak bude“. Pilný hodlá nechat vypracovat metodiku, jak mají správci daní zajišťovací příkazy používat.

Premiér Bohuslav Sobotka by chtěl, aby správa zůstala funkční a byla mimo aktuální volební boj a tam kde jí to zákon umožňuje, aby otevřeně a věcně vysvětlovala svůj postup. Je přesvědčen, že zajišťovací příkazy by měly být používány jen v jasně vymezených případech a tehdy, kdy není možné postupovat jinak.

Sobotka se nyní s Pilným domluvil, že analýzu kauzy FAU i využívání zajišťovacích příkazů za dva týdny projedná i česká vláda.

Brífink Pilného a Sobotky (zdroj: ČT24)