Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži zůstává zavřená. Kontrola mostu v Brně dopadla dobře

Uzavřenou lávku přes řeku Moravu v Kroměříži město otevře teprve až bude mít potvrzeno, že je bezpečná. Zatím není jasné, jestli lávka bude potřebovat opravu. To má ukázat důkladná prohlídka včetně navrtání konstrukce. Lávku pro pěší město preventivně uzavřelo v polovině prosince. Reagovalo tak na pád podobně konstruované lávky v Praze-Troji, při kterém se zranili čtyři lidé, z toho dva těžce.

Lávku v Kroměříži nechalo město zavřít už loni v polovině prosince. Odborníci ji zkontrolovali, teď ji ještě čeká diagnostika, při které bude muset odborná firma navrtat nejzatíženější místa a zkontrolovat hlavně stav nosných a předpínacích lan.

O stavu lávky hovořil redaktor Luboš Dostál se starostou Kroměříže Jaroslavem Němcem (zdroj: ČT24)

Nabídku odborné firmy posoudí vedení města tento týden. „Pro nás je teď nejdůležitější přijmout nabídku, prostudovat si ji a z mého pohledu co nejrychleji začít řešit, tak abychom se buď dostali k tomu, že začneme opravovat, nebo že to není potřeba a budeme ji moci otevřít,“ řekl starosta Kroměříže Jaroslav Němec (ANO).

K nejbližšímu mostu si lidé v Kroměříži zajdou asi půl kilometru. Přesto přísný zákaz vstupu na lávku zatím respektují. Hrazení zatím nikdo nepřekonal ani nepoškodil.

Diagnostik Jan Kryštof popisuje kontrolu lávek v Brně (zdroj: ČT24)

Diagnostici v posledních dnech kontrolovali také stav dvou brněnských lávek, které jsou konstrukčně podobné jako lávka v Troji. Obě konstrukce, jak v Komíně, tak v Bystrci, jsou podle dosavadního průzkumu v dobrém stavu a podobná nehoda nehrozí.

„Dnes jsme provedli vývrty na dvou místech na levém břehu a dvou na pravém břehu. Zjistili jsme, že všechny dráty kabelů jsou stříbrné, nezkorodované a tato část lávky je tedy v pořádku,“ řekl mostní diagnostik Jan Kryštof. Závěrečné výsledky budou ale až po detailnějším zkoumání na jaře.