Budějovický dopravní podnik zrušil krátkodobé jízdenky, mnoha cestujícím tak zdražil

Budějovický dopravní podnik zrušil krátkodobé jízdenky (zdroj: ČT24)

Kdo se chce svézt v Českých Budějovicích trolejbusem nebo městským autobusem jen několik zastávek, musí si i tak koupit jízdenku, která platí celou hodinu. Levnější dvacetiminutové jízdenky dopravní podnik zrušil. Cestování  na kratších trasách tak zdražilo o tři koruny. Dopravní podnik odmítá ostrou kritiku cestujících, peníze, které díky zdražení vybere, chce dát na zvýšení mezd řidičů.

Například v Praze nebo Brně je mnoho míst, odkud se cestující do svého cíle během dvaceti minut zkrátka nedostanou. V Českých Budějovicích je to jiné. S jízdenkou platnou dvacet minut bylo možné například trolejbusovou linkou 3 dojet z konečné na konečnou, tedy ze sídliště Máj k nádraží.

Zdražení, kterému se fakticky rovná zrušení krátkodobých jízdenek za 13 korun, se tak týká mnoha cestujících, kteří dávají najevo nespokojenost. Nově je nejlevnější hodinová jízdenka za 16 korun. I tak ale patří budějovická MHD k nejlevnějším v Česku.

Dopravní podnik změnu zdůvodnil potřebou získat více peněz na mzdy řidičů. „Museli jsme udělat změnu, protože nároky na navýšení mezd byly velké. Navíc řidičů je nedostatek a odcházejí jezdit do zahraničí s kamiony. Pokud je chceme udržet, musíme jim nabídnout vyšší plat,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný (ANO).

Ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš podotkl, že se jízdné neměnilo celých šest let. Zdražení o tři koruny podle něj představuje „z pohledu jednotlivce zanedbatelnou částku“. „Věřím, že tím zjednodušíme systém pro náhodného cestujícího a do rozpočtu dostaneme potřebné finanční prostředky,“ uvedl.

Někteří českobudějovičtí zastupitelé ale považují změnu za špatné řešení. „Je to absolutně protisměrný krok, který nemá vůbec žádnou logiku a který naopak lidi od využívání MHD odradí,“ míní zastupitel Juraj Thoma (HOPB).

Na vyšší mzdy musí přidat i město

Dopravní podnik odhaduje, že zrušením levnějších jízdenek získá ročně navíc 9,5 milionu korun. Mzdy řidičů by se měly zvýšit z 27 na 30 tisíc korun hrubého. Ani vyšší tržby ale nárůst nepokryjí, svůj příspěvek proto zvýšil i českobudějovický magistrát. V příštím roce dá na provoz MHD 213 milionů korun, což je o 15 milionů více než letos.

Lidé zatím staré jízdenky vyhazovat nemusí. Do konce prosince si je mohou vyměnit nebo je projezdit. „V čase Vánoc budeme tolerovat 13korunové jízdenky,“ slibuje mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička (ANO).  

Tarif MHD se změnil v neděli, kdy byl termín pro celostátní změny jízdních řádů ve veřejné dopravě. V budějovické MHD zároveň přestala jezdit víkendová linka 8 z Nemanic na sídliště Máj.