Velká výluka pražského metra končí. Další začnou vzápětí

Své „turnusy“ nemění s koncem prvního červencového týdne pouze lidé na dovolených, ale také výluky v pražské městské hromadné dopravě. Ty největší nyní končí, od pondělí bude po devítidenní výluce opět bez omezení jezdit i metro C. Začínají však jiné výluky. Tramvaje se budou stěhovat na jiné koleje v oblasti Palmovky, na lince metra A zase v úterý začne částečná uzavírka stanice Muzeum.

První týden prázdnin byl pro ty, kdo chtěli cestovat pražskou MHD, utrpením. Menší či větší změny se dotkly čtrnácti z 26 denních tramvajových linek, navíc jezdily tři další mimořádné, a dvou linek metra. Nyní část z nich končí.

Konkrétně se do dalšího týdne nepřenesou výluky metra v úseku Florenc–Pražského povstání, tramvají přes Letenskou pláň, tj. od Strossmayerova náměstí po Hradčanskou a na Ohradě.

Výluka v ulici Milady Horákové na Letné
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Týden bez metra: Potíže se zmenšily, zdržení zůstalo

Zejména výluka metra C mezi Florencí a Pražského povstání působila velké potíže. Hned první pracovní den se ukázalo, že řada řidičů na magistrále nedokáže respektovat vyhrazení jízdního pruhu pro náhradní autobusy, ty potom uvázly v koloně. Například cesta z Pankráce na Muzeum pak kvůli koloně, přestupování a také čekání na autobus cestujícím trvala i čtyřicet minut místo osmi, za které obvykle ujede tento úsek metro.

V dalších dnech se podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové sice situace již zlepšila, ale stále museli cestující počítat se zdržením. Navíc již standardní jízdní řád náhradní autobusové linky počítal se čtrnáctiminutovou jízdní dobou namísto standardních osmi minut.

obrázek
Zdroj: ČT24

Něco končí, něco začíná

Jenomže s novým týdnem přijdou nové výluky. Pravděpodobně nejvíce cestujících postihne částečná uzavírka stanice Muzeum na trase A podzemní dráhy. Výluka začne v úterý a její první fáze potrvá pravděpodobně do prosince. „Snažíme se o to, aby byl provoz co nejméně omezen. Budeme muset provést řadu stavebních i technologických úprav,“ řekl již dříve investiční ředitel dopravního podniku Jan Blecha.

Metro nebude během výluky ve stanici, z níž se vystupuje na Václavské náměstí a zároveň se přestupuje na trasu C, zastavovat ve směru  na Skalku a Depo Hostivař. V opačném směru ano. Cestující tak budou muset dojet na stanici Náměstí Míru a tam přestoupit do metra ve směru k nemocnici Motol, které na Muzeu zastaví.

obrázek
Zdroj: ČT24

Již od pondělí začne další část série výluk v oblasti Palmovky, kde tramvajové tratě vytvářejí lichoběžník a dopravní podnik postupně rekonstruuje všechny jeho strany. Uzavírka krátkého úseku v Zenklově ulici sice nemá příliš dramatický vliv na provoz, pro většinu linek to pouze znamená, že uzavírku objedou po zbylých třech stranách lichoběžníku, tj. ulicemi Sokolovská, U Balabenky a Na Žertvách, cestující ale musí počítat se zdržením. Například linka 1 bude mít prodlouženou jízdní dobu z Krejcárku na Palmovku (za křižovatkou) z obvyklých tří minut na šest. Výluka se dotkne linek 1, 3, 6, 10, 24 a nočních 92 a 95.

Od pondělí 10. července do soboty 15. července bude navíc každou noc od 20:00 do 4:30 uzavřen Libeňský most. To se dotkne i aut, ale hlavně tramvají. Večer budou jezdit odklonem linky 1, 6, 14 a 25 a v noci linka 94.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zároveň bude až do konce prázdnin pokračovat výluka trati v horní části Klapkovy ulice mezi zastávkami Březiněveská a Vozovna Kobylisy, která začala již 1. července. Do srpna potrvá také výluka v úseku Moráň–Albertov a v průběhu osmého měsíce by měla skončit i dlouhodobá výluka na trase metra B, kde je od ledna uzavřená stanice Jinonice.

Zároveň by ale v srpnu měla na téže trase začít částečná uzavírka stanice Anděl. Metro zde sice bude zastavovat, a to v obou směrech, ale nebude možné vystoupit směrem k Andělu, přístupná bude pouze oblast Na Knížecí. Omezení, které je nutné kvůli opravě eskalátorů, potrvá zhruba do dubna 2018.