Na chlapce v Lužci zaútočilo více psů, uvedla policie

Pětiletý chlapec zemřel poté, co ho v Lužci nad Cidlinou napadli psi. Policie případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. Psi napadli pětileté dítě v neděli odpoledne. „Chlapec utrpěl závažná zranění, kterým podlehl,“ uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Královéhradečtí policisté podle mluvčího incident vyšetřují od nedělního odpoledne. „Psi, kteří se měli útoku dopustit, se v současné době nikde na veřejnosti volně nepohybují,“ řekl. Čížkovský dodal, že s ohledem na rodinu a pokračující vyšetřování policisté nebudou k případu v současné době zveřejňovat více informací.

Tragédii nechtěla komentovat ani pracovnice obecního úřadu v Lužci, kde žije přes pět stovek obyvatel. V Lužci nad Cidlinou mají více než rok vyhlášku, která zakazuje volné pobíhání psů v obci.

Podle MF DNES si místní obyvatelé stěžovali, že agresivní psi utíkali ze zahrady a se smečkou byly problémy dlouhodobě. Deník uvedl, že psi zaútočili na chlapce krátce poté, co vběhl na oplocený pozemek, na kterém zvířata volně pobíhala.

„Nedokážeme se s tím stále srovnat. Té tragédii nic nepředcházelo, nedošlo tu k žádné potyčce, žádný ze psů neštěkal, nevrčel. Ihned bych je srovnal,“ řekl deníku Právo majitel psů. S partnerkou se prý chovu věnují dlouhodobě - muž má tři psy, zbylých pět si přivedla letos v létě jeho přítelkyně.

Na místě byli v osudné chvíli on a otec chlapce, který má sám se psy zkušenosti. „Přišel si půjčit vozík za auto. Chodili sem často. Připevňovali jsme poznávací značku a asi na deset minut jsme dítě ztratili z dohledu,“ uvedl pro Právo chovatel.

K vážnějšímu útoku psa na dítě v Česku nedošlo téměř čtyři roky. Naposledy zemřelo jedenapůlroční dítě na pražském Žižkově v prosinci 2012. Pes, který patřil rodině, zaútočil na dítě v bytě, na místě zemřelo. V témže roce napadli psi i další dvě děti včetně koledníka, který o Velikonocích obcházel Luhačovice.