Malé dítě napadl pes, útok nepřežilo

Praha - Na pražském Žižkově napadl a pokousal pes jedenapůlroční dítě, které na místě zemřelo. Útok se odehrál v bytě ve Vlkově ulici. Pes údajně dítěti prokousl krční tepnu. Vzhledem k věku dítěte policie odmítá případ jakkoli blíže komentovat. „Vyjížděli jsme tam, bohužel to nedopadlo dobře. Víc případ komentovat nebudeme,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Informaci přinesl server iDNES.cz.

Podle sousedů se jednalo o bezproblémovou rodinu. „Akorát jejich pes byl zlý na ostatní psy a útočil na ně,“ řekla serveru jedna ze sousedek. Specialista na psy Martin Říha přímo na místě potvrdil, že šlo o bojové plemeno. „Podle morfologických znaků se jednalo o psa podobného pitbulteriérovi… Budeme se snažit zjistit, zda se jednalo pouze o zkrat, nebo jestli to byla agresivní povaha. Může se stát, že se u psa projevila i nemoc, nádor na mozku nebo náhlý záchvat agrese, který se občas vyskytuje,“ řekl ČT.    

Dosud poslední tragický případ útoku psa na dítě se odehrál v roce 2003. V Kovansku na Nymbursku zabil kříženec labradora a dobrmana jedenapůlroční dceru svého pána. Na útoky psů reagoval v roce 2007 i Nejvyšší soud. Vydal stanovisko, aby nižší soudy podobné případy posuzovaly přísněji.

Na Slovensku nedávno zasáhla přímo vláda a rozhodla, že se má chov bojových plemen zpřísnit. Slovenský kabinet chtěl původně i některá bojová plemena zakázat, ale nakonec od toho po protestech chovatelů ustoupil.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)