Začala dlouho očekávaná stavba další části obchvatu Znojma

Slavnostním poklepáním základního kamene začala dlouho očekávaná stavba druhé části silničního obchvatu Znojma. Stavba vyjde na víc než dvě stě šedesát milionů korun a potrvá tři roky. Ani tak ale nebude obchvat celého města hotový. Třetí část se nemůže zatím stavět kvůli tomu, že kraj stále nevydal své zásady územního rozvoje.

Obyvatelé Znojma jsou zase o krok blíž k potřebnému obchvatu města. Stavba jeho druhé části se několikrát odkládala. Se zahájením se počítalo už loni, pak měla začít letos v dubnu. Stavební stroje nakonec vyjely až na konci července. Trasa bude mít délku tři a půl kilometru a stavba potrvá tři roky a propojí už hotový úsek, který je teď uprostřed polí, se silnicí I/38 vedoucí na Jihlavu.

Obchvat má ulevit dopravě ve Znojmě, kde se často tvoří zácpy. „Vybudováním obchvatu dojde také ke zvýšení plynulosti dopravy,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. Stavba druhé části obchvatu je součástí souboru tří staveb severního silničního obchvatu města Znojma. Spolu s první částí a připravovanou třetí částí bude tvořit ucelený obchvat města. Stavba je navržena k zařazení do Operačního programu Doprava 2014–2020 a spolufinancovat ji bude také Evropský fond pro regionální rozvoj.

Výstavba obchvatu Znojma
Zdroj: Znojmocitycz

Dostavba celého obchvatu je zatím v nedohlednu

V přípravě třetí části není možné pokračovat kvůli tomu, že trasu v územním plánu města zrušil Krajský soud v Brně. Město podle soudu vymezilo v územním plánu trasu silnice republikového významu, to ale není možné, protože kraj stále ještě nevydal zásady územního rozvoje. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) rozsudek soudu není úplně logický. Resort prý ale udělá všechno proto, aby byl na další výstavbu obchvatu připravený poté, co kraj letos v říjnu zásady územního rozvoje vydá. Termín, kdy bude celý obchvat města hotový, ale ani on říci nedovedl.

Na obchvat čekají i Lechovice

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) slíbil, že ještě letos by měla začít stavba obchvatu nedalekých Lechovic, které jsou na frekventované silnici mezi Brnem a Znojmem.
„Vydání zásad územního rozvoje bude znamenat explozi dalších podobných dopravních projektů. Těším se, že se ve Znojmě za nějako dobu sejdeme při zahájení pokračování této stavby a ještě letos v Lechovicích při zahájení stavby obchvatu této obce,“ řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Mapa plánovaného obchvatu Lechovic
Zdroj: ŘSD

Tranzitní doprava centrum Znojma sužuje řadu let. Silnice totiž slouží jako spojnice Čech od Prahy směrem do Rakouska a dále do Slovinska a Chorvatska. Denně centrem Znojma projede zhruba pětadvacet tisíc aut, obchvat by jich mohl odvést podle odhadů deset tisíc. Podle starosty Znojma Vlastimila Gabrhela (ČSSD) je začátek další výstavby obchvatu pro město milníkem. „Věřím, že bude postaven i dříve než za tři roky. Celá stavba je jen mozaikou, ale je to odstartování toho, co dlouhá léta chybělo,“ řekl Gabrhel.