Špindlerův Mlýn porušuje vlastní předpisy. Na Medvědíně povolil třípodlažní dům

Policie vyšetřuje stavbu bytových domů na Medvědíně (zdroj: ČT24)

Atraktivní horské středisko Špindlerův Mlýn schválilo před pěti lety nový územní plán s řadou omezení. Podnikatelé ovšem zájem o stavbu bytů a jejich následný prodej neztratili. Pod tlakem investorů tak ve městě vznikají stavby, které tam nemají co dělat.

Namísto dvou malých dvoupodlažních rodinných domků, které měly stát na Medvědíně, zde nakonec vyrostly třípodlažní stavby, každá se čtyřmi byty. Těsně před dokončením povolil změnu stavební úřad.

Bytové domy jsou přitom v hrubém rozporu s původním záměrem i s územním plánem Špindlerova Mlýna. Podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka místní stavební i odvolací krajský úřad porušily stavební zákon a správní řád. „Stavba byla postavena v souladu s rozhodnutím, které nikdy nemělo být vydáno, protože je nezákonné,“ tvrdí Křeček.

Stavbu domů na Medvědíně vyšetřuje policie

Investorem byla firma Hawk Real, kterou vlastní majitel nemocnice ve Vrchlabí, Čechošvýcar Alexandr Seidl. Společník Zbyněk Cejnar slíbil České televizi vyjádření, pak už ale nezvedal telefon. Rozhovor už dřív odmítla i vedoucí špindlerovského stavebního úřadu Miroslava Šmahelová.

Podle zastupitele Adolfa Klepše (nestr. za TOP 09) jde o modelový příklad ohýbání územního plánu nebo využívání legislativních nedostatků. „Územní plán bude neustále ze strany různých investorů napadán. Budou se snažit využít každý pozemek a nějakým způsobem ho zastavět,“ dodává starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch (nestr.).

Stavbu bytových domů na Medvědíně už vyšetřuje policie. Soudy navíc řeší tři žaloby proti územnímu plánu. Dvěma se vlastníci parcel domáhají povolení stavět tam, kde to plán zakazuje.