Lepší než matrjošky. Mišík a Kubišová chtějí pouliční hudbu

Pouliční umělci v Praze od března nebudou smět hrát na vybrané hlasité nástroje. Novelu vyhlášky, kterou ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo, kritizují někteří politici i profesionální hudebníci. Proti zákazu se vyjádřili Vladimír Mišík nebo Marta Kubišová.

Novelu vyhlášky zakazuje použití elektrických zesilovačů, dud, saxofonů bez dusítek či bubnů, nedovoluje také vystoupení se zvířaty. Takzvaní buskeři by měli vystupovat každou hodinu na jiném břehu Vltavy, v lichou na levém a v sudou na pravém.

„Nevím, proč by se mělo hrát v sudé nebo liché hodiny, nemá to žádnou logiku a ničemu to nepomůže, jen to všechny odradí a nikdo hrát nebude,“ říká pouliční umělec Václav Kameník.

Hluk na Praze 1

„Hlavní problém vyhlášky je v tom, že kombinuje rozumné restrikce, kdy je každá sama o sobě prospěšná, ale dohromady likvidují pouliční umění,“ uvedla zastupitelka Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Naopak podporu změnám vyjadřovali zastupitelé z Prahy 1, která je negativními dopady buskingu, zejména hlukem, postižena nejvíce.

Praha omezuje pouliční umění (zdroj: ČT24)

Kritizována je i přílišná konkrétnost vyhlášky, s níž vypočítává zakázané nástroje. „Mám vážnou obavu z toho, že bude docházet k častým konfliktním situacím mezi strážníky a buskery,“ řekl zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09). Stranický kolega Petr Prchal v nadsázce doplnil, že bude nutné strážníky ze znalosti nástrojů přezkoušet.

„Bude tady smutno“

Pouliční muzikanty podpořili i jejich profesionální kolegové. „V New Yorku se všude hraje, v Paříži se hraje, všude ve světě je veselo, ale tady bude kvůli nějakému blbovi z magistrátu smutno,“ prohlásil jazzman Laco Déczi. Výzvu podpořily také Lenka Dusilová nebo Marta Kubišová.

Každý z nás může počítat s tím, že jednou bude buď začínat, nebo skončí na ulici, proto já muzikanty podporuji.
Marta Kubišová
zpěvačka

„Pamatuji, kdy v ulicích Prahy bylo temně šedo a bolševické ticho. Hudba je pozitivní fenomén na rozdíl od krámků s matrjoškami a různým obdobně laciným turistickým haraburdím, kterému bohužel dáváte neúměrný prostor,“ vzkázal zastupitelům hudebník Vladimír Mišík.

Krnáčová: To není na věky

Podle primátorky hlavního města Adriany Krnáčové (ANO) chce vyhláška vyhovět hlavně obyvatelům městského centra. „Těch omezení je hodně, nicméně vycházeli jsme vstříc požadavkům občanů, kteří žijí a pracují na Praze 1,“ tvrdí primátorka Krnáčová.

Primátorka zároveň naznačuje, že může dojít k dalším úpravám: „Když se po roce ukáže, že vyhláška je příliš přísná, tak můžeme navrhnout změnu. To není na věky, ale myslíme si, že je to dobrý krok.“

Pouliční produkce je v ulicích Prahy povolena více než dva roky. K první změně ve vyhlášce sáhlo město loni. Vznikl seznam 18 míst, kde je busking zcela zakázán nebo částečně omezen. Zpěv či hra na hudební nástroj jsou už zakázány například v Celetné ulici, na Hradčanském náměstí a v Husově, Jilské a Karlově ulici. Tiché umělecké činnosti, jako jsou třeba pantomima nebo živé sochy, jsou na těchto místech povoleny.