Sporná napoleonská expozice po osmiměsíční pauze znovu otevřela

Slavkov u Brna – Více města, méně Napoleona. Takový recept zvolilo vedení Slavkova u Brna, aby mohlo po několikaměsíční pauze znovu otevřít expozici na tamním zámku. Tu v říjnu loňského roku nařídil zavřít Vrchní soud v Olomouci kvůli sporům, které radnice vede s autory původní předlohy výstavy. Město nyní expozici upravilo, nechalo vyměnit některé exponáty a přepsat doprovodné texty. Radnice ujišťuje, že se jedná o zcela novou výstavu a nic tedy nebrání jejímu otevření pro návštěvníky. Autoři původní expozice naopak tvrdí, že se nezměnilo téměř nic.

Už ne Napoleon – Austerlitz, ale nově Austerlitz - malé město velkých dějin. S takovým názvem se dnes po téměř osmiměsíční pauze otvírá expozice na slavkovském zámku. Kvůli sporům s autory původní předlohy, tzv. libreta, muselo město nechat expozici přepracovat. Vedení města slibuje, že se jedná o zcela novou podobu výstavy. „Jsem velmi rád, že opět můžeme zpřístupnit tyto zrekonstruované zámecké prostory a nabídnout ucelenou a moderní výstavu přibližující nejen tuto krvavou historickou epochu, ale i významné milníky našeho města,“ uvedl starosta Slavkova Ivan Charvát (ODS).

Původní napoleonský ráz nahradil podle radnice větší důraz na město Slavkov a jeho historii, mezi exponáty se objevily i předměty z depozitáře tamního zámku. Novou podobu výstavy už odsouhlasila jak firma SKR stav, která výstavu stavěla, tak i zástupci regionálního operačního programu (ROP), z něhož na projekt přitekla většina peněz.

Spory mezi městem a autory ale nekončí. Původní autoři, kteří si dnes výstavu přišli prohlédnout, tvrdí, že se nezměnilo téměř nic. „Ta výstava je v drtivé většině naprosto stejná,“ tvrdí autor původního libreta Jakub Samek. Poukázal i na to, že zatímco jim trvala příprava původní výstavy řadu měsíců, město tu současnou stihlo vytvořit za měsíc. „To si myslím, že je malý zázrak a pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů v oboru výstavnictví,“ dodal Samek.

Rozepře vznikla kvůli tomu, že autoři scénického námětu původní expozice nebyli s konečnou podobou spokojeni. Podle nich texty obsahovaly formální i obsahové chyby. Navíc místo cenných historických exponátů byly na výstavě jen méně zdařilé kopie, alespoň tak popsal jádro sporu Miroslav Jandora ze sdružení AusterlitzPro. „Filmy, které tam měly být a byly zaplaceny, tak měly úplně jiný obsah,“ dovysvětlil Jandor.

První výstavu Napoleon - Austerlitz otevřelo město v létě loňského roku. Krátce po otevření napadli autoři libreta konečnou podobu expozice u soudu. Ke kauze se dvakrát vyjadřoval brněnský krajský soud, který žalobu zamítl, Vrchní soud v Olomouci ale loni v říjnu vydal předběžné opatření o uzavření výstavy. Napoleonská expozice za 14 milionů korun tak zůstala od října za zavřenými dveřmi. Soud se bude případem znovu zabývat v srpnu.

Náklady na napoleonský projekt, který zahrnoval i opravu zámeckých koníren, se vyšplhaly na 55 milionů korun. Kvůli soudním sporům se loni v srpnu ve Slavkově konaly hned dvě konkurenční oslavy francouzského císaře. Jednu organizovalo město Slavkov, druhou historické sdružení.