I odvolací soud odmítl žalobu Rencar na pražský dopravní podnik

Události: Spor o pronájem reklamních ploch v metru (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze pravomocně odmítl zbývající část žaloby společnosti Rencar ve sporu ohledně určení platnosti smlouvy z roku 1997 o pronájmu reklamních ploch na majetku Dopravního podniku Prahy (DPP) a exkluzivního práva tyto plochy užívat až do roku 2031. Rencar s rozsudkem nesouhlasí a plánuje se dovolat k Nejvyššímu soudu.

Městský soud potvrdil dřívější závěr obvodního soudu, že společnost Rencar konkrétně nespecifikovala předmět smlouvy, a tím pádem i cíl žaloby. Dle soudu chybějící konkrétní vymezení předmětu sporu přímo souvisí s neurčitým vymezením reklamních ploch v samotné sporné smlouvě, čímž dal za pravdu DPP.

„Těší mě, že soud s konečnou platností rozhodl a dal za pravdu naší dlouhodobé argumentaci, že smlouva s Rencarem je neplatná. Příjmy z pronájmu reklamních ploch jsme ztrojnásobili, nyní za pronájem reklamních prostor ročně inkasujeme částku přesahující 160 milionů korun,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

DPP začal po výpovědi smlouvy soutěžit dodavatele pro provoz ploch v MHD, nejprve na vozidlech MHD a poté se změnil provozovatel i v metru. Firma se proti tvrzení dříve ohradila s tím, že platila ročně 80 milionů korun ročně, a nikoliv 50 milionů, jak tvrdí podnik. DPP na svých tvrzeních trval s odkazem na vyúčtování nájemného z roku 2016.

Rencar podá dovolání

Rencar považuje závěr soudu za absurdní a neodpovídající skutečnému obsahu žaloby. „Je jen stěží pochopitelné, jak mohl odvolací soud dojít k závěru, že z žaloby nevyplývá, jakého majetku Dopravního podniku se žalovaný právní poměr týká, když tento majetek byl v žalobě a dalších podáních společnosti Rencar explicitně vyjmenován“, uvádí k věci advokát zastupující Rencar Radek Pokorný.

Společnost je pak i nadále přesvědčená o platnosti a závaznosti uvedené smlouvy. Proti usnesení chce podat dovolání. Soud se podle ní dostatečně neseznámil s celou žalobou a jejími navazujícími podáními. 

Letitý soudní spor započal v roce 2016. První část žaloby soudy zamítly již v roce 2019. Následně se soudy dostaly k řešení zbývající části žaloby až v loňském roce. Verdikt  odvolacího soudu tak po více než pěti letech dal za pravdu DPP.

Rencar v roce 1990 založil samotný DPP, v roce 2001 většinu akcií koupila mezinárodní skupina JCDecaux. Nyní má podnik ve firmě jen menšinový podíl. JCDecaux měla od roku 1994 také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků MHD, která v polovině letošního roku skončila. Vedení metropole se rozhodlo ji neprodloužit a stovky přístřešků, které firma vlastní, postupně v následujících dvou letech nahradit vlastními.